Stefan Teughels (rechts) medisch directeur van Huisartsenvereniging Domus Medica heeft een studie uitgevoerd die de situatie van de huisartsen in beeld bracht, en die is niet rooskleurig.
Volledig scherm
PREMIUM
Stefan Teughels (rechts) medisch directeur van Huisartsenvereniging Domus Medica heeft een studie uitgevoerd die de situatie van de huisartsen in beeld bracht, en die is niet rooskleurig. © Getty Images / ID/ Kris Van Exel

2 op de 3 gemeenten kampen met tekort aan huisdokters: CD&V doet opmerkelijk voorstel

PolitiekOm de zorgvraag de baas te kunnen, voeren zes op de tien huisartsen een (gedeeltelijke) patiëntenstop door. Dat blijkt uit een voorstudie van de Vlaamse overheid. Aanleiding voor CD&V om enkele voorstellen te lanceren. Zo willen ze bijvoorbeeld studenten die in een huisartsarme regio willen werken voorrang geven. Check hier of er in jouw gemeente een tekort is aan huisartsen.

123 reacties

  • Claudine Pieters

    3 maanden geleden
    Overal te weinig huisartsen, tandartsen, verpleegkundigen, enz…. Daar tegenoverstaand teveel politiekers die met al het geld weg zijn! Verminder het aantal politiekers en steek dit geld in de gezondheidszorg en andere belangrijke diensten waar er nood van is!
  • Sander Scaldis

    3 maanden geleden
    Teweinig tandartsen teweinig huisartsen, teweinig psychologen, enz. Bijna overal patientenstop. Wat is er aan de hand in Vlaanderen? Juist: wanbeheer van de overheid!!
  • Marlene De Smedt

    3 maanden geleden
    Niet vergeten dat er in België veel Ministers bevoegd zijn voor de volksgezondheid, 9 namelijk. De gewesten kunnen de federale tegenwerken en dan zijn er ook nog bevoegdheden bij de onderwijsministers. Niet normaal. De volksgezondheid zou volledig door het federale niveau moeten geregeld worden. Dat zou al een stuk eenvoudiger zijn. Hoe zit het overigens met de huisartsenij in Wallonië en Brussel?
  • Marlene De Smedt

    3 maanden geleden
    Men pleit hier om medische studies te vergemakkelijken: neen. Het oordeel over de ernst van symptomen bij een patiënt is belangrijk. Men zou wel de numerus clausus (tijdelijk) kunnen afschaffen (probleem buitenlandse studenten opgelost) en een tussenniveau creëren: 1 verpleegkunde niveau humaniora voor eenvoudige verzorging, 2 verpleegkunde bachelor voor meer ingewikkelde verzorging, 3 master voor eerstelijnsdiagnose, 4 huisarts 2e opinie indien nodig bij diagnose door master, 5 specialist
  • Maria De Leeuw

    3 maanden geleden
    Waarom een numerus clausus als er artsen tekort zijn. Of wil geen enkele student nog huisarts zijn? Specialisten beperken is misschien een oplossing?