Hilde Crevits: Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Visserij/Jo Brouns: Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw
Volledig scherm
Hilde Crevits: Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Visserij/Jo Brouns: Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw © Photo News

CD&V wil stop op aankoop landbouwgrond met belastinggeld

CD&V wil dat de overheid, Natuurpunt en Limburgs landschap stoppen met het aankopen van landbouwgrond, dat meldt het Belang van Limburg dinsdagochtend en bevestigde partijvoorzitter Sammy Mahdi in De Ochtend op Radio 1. Ook het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) mogen volgens het nieuwe voorstel van de christendemocraten geen landbouwgrond meer aankopen.

106 reacties

  • Luc Decooman

    3 maanden geleden
    Minister Demir argumenteert dat je privé organisaties niet kan verbieden om mee te bieden op een stuk grond dat verkocht wordt. Je moet er dan wel bij vertellen dat Natuurpunt op 3 jaar tijd 63 miljoen heeft ontvangen enkel en alleen voor de aankoop van gronden. De Vlaamse regelgeving laat toe dat iedereen landbouwgronden kan kopen, er zich vestigt en allerlei niet- landbouwactiviteiten uitbouwt. Wie gaf de vergunning voor het golfterrein in Knokke op landbouwgrond?
  • Mariette Salu

    3 maanden geleden
    Het is inderdaad zo dat Natuurpunt ook vruchtbare landbouwgrond omzet naar bos, hier inde streek genoeg voorbeelden. Ook worden de prijzen opgedreven om hun wensgebieden te kopen, deze gronden worden tot 90pc gesubsidieerd. Er is inderdaad een probleem met organisaties zoals ANB en Natuurpunt misschien gewoon minder geld toestoppen vanuit de overheid, en laat hen ook bewijzen dat natuurbeheer met minder kan.
  • Walter De Vuyst

    3 maanden geleden
    De West-Vlaamse poldergrond is totaal vervuild en uitgeput door pesticiden , te hoog nitraatgehalte , overvloedige bemesting met groeihormonen etc .... Vele jonge boeren willen overstappen naar gezonde kleinschalerige bio-gewassen maar dit neemt jaren in beslag om de grond te zuiveren en ontgiften. Ik koop alleszins bio bij de lokale boer als steun voor een eerlijke landbouw .
  • Karel Belmans

    3 maanden geleden
    Dat moet jij mij toch eens uitleggen. Er moet minder geproduceerd worden, veestapels moeten worden afgebouwd enz.... Alles moet kleinschaliger, maar meer efficiënt. En toch moeten dan de boeren nog meer grond krijgen? Waarvoor? Ik weet het niet! Dit voorstel lijkt mij eerder vanuit CD&V een verkiezingsstunt! Het heeft niks te maken met die gronden. Het heeft te maken dat de boeren veel te te weinig "verdienen" (letterlijk en figuurlijk)! Dat is fundamenteel probleem. Doe daar iets aan!
  • Nicole Vogelaere

    3 maanden geleden
    Duidelijk waar ze hun centen op in gezet hebben. De meest winstgevende industrie. Ze weten zelf dat het mestakkoord nooit bereikt kan worden zonder afbouwen veestapel. Grond geven aan boeren om meer mest op uit te rijden. Grotere stallen gaan wel in het verschiet liggen.