Yandex, de ‘Russische Google’, zet alle Russische activiteiten in de verkoop

© NurPhoto via Getty Images

Het Nederlandse Yandex NV, het bedrijf achter het Russische Google-alternatief Yandex, verkoopt al zijn activiteiten in Rusland aan een consortium van privé-investeerders. Met de overeenkomst is een bedrag van 475 miljard roebels (ongeveer 4,8 miljard euro) gemoeid.

Yandex is de belangrijkste zoekmachine in Rusland, maar is ook een grote speler in de taxi- en bezorgsector in een groot deel van de Russischsprekende wereld. ‘Sinds februari 2022 (de start van het Russische offensief in Oekraïne, nvdr.) krijgen Yandex en ons team te maken met uitzonderlijke uitdagingen’, zegt topman John Boynton. ‘We denken dat we onder deze omstandigheden de best mogelijke oplossing voor onze aandeelhouders, teams en gebruikers hebben gevonden.’

Kremlin verwelkomt verkoop

Nieuwe eigenaar van Yandoo is het investeringsfonds Consortium, dat geleid wordt door verantwoordelijken voor de Russische activiteiten van Yandex, gesteund door vier privé-investeerders. Onder hen onder meer het investeringsfonds Argonaut, dat volledig in handen is van de oliegroep LUKoil. De Russische groep Yandex zegt dat de regulatoren en de aandeelhouders van Yandex NV de transactie nog moeten goedkeuren.

Vanuit het Kremlin wordt de verkoop alvast verwelkomd. Geconfronteerd met de westerse internationale sancties probeert het Kremlin producten van westerse bedrijven die het land verlaten hebben te vervangen, en tegelijkertijd zijn greep op strategische sectoren te versterken. In de zomer van 2022 stapte medeoprichter Arkadi Volozj op aan het hoofd van Yandex.

Partner Content