“Bij de uitbetaling van een aanvullend pensioen worden belastingen en sociale bijdragen afgehouden”, zegt Sofie Palmans.
Volledig scherm
PREMIUM
“Bij de uitbetaling van een aanvullend pensioen worden belastingen en sociale bijdragen afgehouden”, zegt Sofie Palmans. © Getty Images / rv

Wie te vroeg met pensioen gaat, kan tot duizenden euro’s aanvullend pensioen mislopen: hier moet je op letten

Drie op de vier werkende Belgen genieten bij hun wettelijk pensioen van een aanvullend potje opgebouwd kapitaal. Maar wat velen niet weten, is dat je van dat aanvullend pensioen tot duizenden euro’s aan de fiscus kan verliezen als je de centen te vroeg opvraagt. Over welke leeftijden en tarieven gaat het? En waar moet je zeker op letten? Sofie Palmans van Sigedis, de beheerder van de overheidsdatabank voor aanvullende pensioenen, legt het helder uit.

  1. Vier van de zeven Vlaamse partijen zijn gewonnen voor een vermogenskadaster: goed nieuws voor de begroting, maar slecht nieuws voor u?
    PREMIUM
    Politiek
    149

    Vier van de zeven Vlaamse partijen zijn gewonnen voor een vermogens­ka­das­ter: goed nieuws voor de begroting, maar slecht nieuws voor u?

    Het zorgbudget voor een oudere in een rusthuis of genieten van een sociaal tarief: CD&V zet in haar programma de deur open om die steun niet alleen afhankelijk te maken van jouw inkomen, maar ook van jouw bezittingen - van huizen tot beleggingen en aandelen. Volgens experten heb je daarvoor een vermogenskadaster nodig, iets waar Groen, PVDA en Vooruit al langer voor pleiten. Samen met prof fiscaal recht Michel Maus leggen we uit wat dat voor jou zou veranderen. Deze drie pijlers van je vermogen kan de fiscus in kaart brengen.
  2. EXCLUSIEF. Michel Doukeris, baas van AB InBev: “Overheid zou kleine cafés beter ondersteunen”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Michel Doukeris, baas van AB InBev: “Overheid zou kleine cafés beter ondersteu­nen”

    Geruime tijd had hij andere kopzorgen - een pandemie, energiecrisis en de inflatie - maar nu maakt Michel Doukeris (51) zich op voor de moeder aller sportzomers, waarin de biermerken van AB InBev in het zog van atleten mee in de spotlights staan. In een exclusief gesprek vertelt de Braziliaanse CEO van ’s werelds grootste bierbrouwer over de Belgische roots van zijn bedrijf, de groeiende populariteit van alcoholvrij bier en waarom overheden niet aan de zijlijn mogen toekijken wanneer cafés massaal de deuren sluiten. “Waar zullen onze zestienjarigen anders hun eerste job vinden om wat geld te verdienen?”