“Het is weer een beetje zoals in de coronatijd”: deze twee ziekenhuizen vragen bezoekers weer mondmasker te dragen

Herentals/Turnhout/Geel/Mol -

De Kempense ziekenhuizen zien de laatste weken een sterk verhoogde toename van het aantal patiënten met respiratoire aandoeningen, zoals influenza of corona. De druk in het Algemeen Ziekenhuis (AZ) Herentals en AZ Turnhout is zelfs zo groot dat ze bezoekers verzoeken een mondmasker te dragen.

Hans Otten

De wintermaanden vormen klassiek een druk seizoen in de ziekenhuizen. Veel mensen met infecties op de luchtwegen door influenza (griep), RSV (respiratoir syncytieel virus) en sinds enkele jaren ook corona belanden door de ernst of door complicaties in het hospitaal.

De vier ziekenhuizen van Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) bevestigen dat er de laatste weken een grote tot zelfs enorme toename is van burgers met dergelijke aandoeningen. In Herentals en Turnhout is die zelfs zo groot dat alle bezoekers vriendelijk gevraagd wordt om weer een mondmasker te dragen. De twee andere Kempense ziekenhuizen volgen daar (nog) niet in.

Verschuiving opnames

“De oproep geldt voor alle bezoekers die een opgenomen familielid of vriend bezoeken, niet enkel voor bezoekers van patiënten met de genoemde ziektes. Maar het gaat voor alle duidelijkheid om een aanbeveling, géén verplichting”, zegt woordvoerster Annelies Vrints van AZ Herentals.

Dezelfde aanpak geldt ook op de twee campussen van AZ Turnhout. “De voornaamste reden is dat we andere patiënten willen beschermen en de virussen niet verder willen verspreiden. Soms zijn bezoekers dragers van virussen zonder het te beseffen. Daarnaast willen we ook onze medewerkers niet ziek maken. Zij krijgen overigens ook de raad om weer een mondmasker te dragen wanneer ze rechtstreeks opgenomen patiënten moeten verzorgen.” (Lees verder onder de foto)

Herentals zette de eerste stap in het mondmaskerverzoek, AZ Turnhout volgde maandag in de loop van de dag.© AZ Herentals

Er is een bijkomende organisatorische reden: patiënten met onder meer influenza zorgen voor een bijkomende druk op de praktische werking. “Dergelijke besmettelijke patiënten moeten we isoleren. Dat gebeurt vaak op een eenpersoonskamer. Als ze toch op een tweepersoonskamer liggen, mag daar de patiënt in het andere bed weggehaald worden en op een andere kamer worden gelegd. Tenzij die andere patiënt zelf besmet is. Dat zorgt voor een hele verschuiving van opnames. Wat in deze drukke tijden heel lastig is”, zegt Annelies Vrints.

“Ook de druk op de verpleging stijgt, want onze medewerkers moeten telkens de nodige voorzorgsmaatregelen nemen voor ze een kamer met een besmette patiënt binnen gaan. Dat vergt extra tijd. Mondmaskers, schorten, het is een beetje terug zoals in de coronatijd”, zegt Vrints nog.

Elk eigen maatregelen

De ziekenhuizen binnen ZNK pleegden maandagochtend overleg over de kwestie of een gezamenlijke aanpak gewenst is. Uiteindelijk is afgesproken dat ieder hospitaal eigen maatregelen neemt op basis van het aantal opgenomen influenzapatiënten. Herentals zette de eerste stap, AZ Turnhout volgde maandag in de loop van de dag. Hoewel ook de twee andere de toegenomen opnamedruk bevestigen, zien zij nog geen noodzaak tot een (algemene) mondmaskerdracht. Ziekenhuis Geel en Heilig-Hartziekenhuis Mol passen daarom (voorlopig) hun regels over mondmaskerdracht niet aan.

“Bij het afschaffen van de mondmaskerplicht in ziekenhuizen hebben wij steeds wel verzocht aan bezoekers om thuis te blijven als ze ziek zijn. We vragen aan bezoekers, begeleiders en patiënten om bij lichte verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, een beetje keelpijn of hoesten en niezen, een mondmasker te dragen in het ziekenhuis. Die oproep zouden we graag herhalen”, zegt woordvoerster Ann Van Hulle van Ziekenhuis Geel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer