© rr

Zelfs all-in-hotels dreigen zonder te vallen: paradijselijk eiland Zanzibar kampt met een tekort aan alcohol

Zanzibar, ook wel het specerijeneiland genoemd, stond vorig jaar nog in de top 10 van populairste reisbestemmingen in Afrika. Maar dat zou dit jaar weleens anders kunnen zijn, want het paradijs kampt met een tekort aan ... alcohol.

Thierry Goeman

Zanzibar, aan de oostkust van Afrika, is ook bij Belgische toeristen populair. Onder meer TUI en Brussels Airlines hebben rechtstreekse vluchten naar het eiland met parelwitte stranden. Toerisme genereert ongeveer 90 procent van de inkomsten van de Tanzaniaanse archipel.

Maar wie binnenkort naar Zanzibar afreist en verwacht er aan lekkere cocktails te kunnen nippen op het strand, is er mogelijk aan voor de moeite. Het eiland kampt namelijk met een alcoholtekort. Hoteliers waarschuwen dat de problemen met de alcoholvoorziening ervoor kunnen zorgen dat het eiland zijn toeristische glans verliest.

Verschillende hotels langs de Matemwa-stranden in het noorden van het hoofdeiland serveren alleen nog frisdrank en mensen in dat gebied zeggen dat ze voor alcohol naar de hoofdstad, Stone Town, moeten. Daar is de prijs voor een pintje intussen met bijna 100 procent gestegen.

© Shutterstock

Vergunningen

Lokale productie van alcohol is verboden op Zanzibar, waar de bevolking grotendeels moslim is. En de invoer is zo goed als stilgevallen na een reeks problemen die zelfs de minister van Toerisme zijn kop hebben gekost. Het grootste deel van de alcohol die op de eilanden wordt verkocht, is afkomstig van het vasteland van Tanzania, een ander deel wordt vanuit Zuid-Afrika geïmporteerd.

Begin dit jaar stak het tekort plots de kop op, toen de Zanzibar Liquor Control Board (ZLCB) de verlenging van de vergunningen voor de drie gevestigde importeurs One Stop, Scotch Store en ZMMI uitstelde. Het is niet duidelijk waarom de drie bedrijven, die al meer dan twintig jaar alcohol aan het eiland leverden, in ongenade zijn gevallen. Onbevestigde bronnen zeggen dat ze niet genoeg steekpenningen betaalden.

Om als alcoholimporteur een vergunning te krijgen, moet je in Zanzibar geboren zijn, in orde zijn met de belastingen en een magazijn en een bestelwagen bezitten. Bovendien moeten importeurs ook een jaarlijkse vergoeding van omgerekend zo’n 11.200 euro betalen aan de toezichthouder. Dat is allemaal in orde, en toch.

Stugge administratie

Vorige maand verleende ZLCB licenties aan drie nieuwe bedrijven: Kifaru, Bevko en Zanzi Imports. Maar de horeca zegt dat ze niet aan de vraag kunnen voldoen. Zelf klagen de bedrijven dat ze op stugge administratie botsen.

De situatie is nog ingewikkelder geworden nadat de drie voorgaande vergunninghouders beroep hadden aangetekend en de regering hadden gevraagd hun importvergunningen voor sterkedrank te verlengen. Sindsdien ligt alles stil en komt er maar mondjesmaat bier en alcohol binnen. Veel te weinig om alle horecazaken en hotels te bevoorraden.

Gehoopt wordt nu dat het alcoholprobleem tegen de zomer opgelost raakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer