Thibaut Vervoort.© BELGA

Vlaanderen telt recordaantal sporters met een topsportcontract: “Straks staan er ijzersterke Vlamingen in Parijs”

Vlaanderen telt dit jaar een recordaantal van 79 sporters met een topsportcontract. Dat heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts dinsdag bekendgemaakt. In vergelijking met vorig jaar kwamen er acht topsportcontracten bij. “We hebben nog nooit zoveel geïnvesteerd in topsport en we waren nog nooit zo ambitieus als vandaag”, zegt Weyts. “Straks staan er ijzersterke Vlamingen in Parijs, die volop ondersteund worden.”

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Naast gevestigde waarden, zoals turnster Nina Derwael, wielrenster Lotte Kopecky en judoka Matthias Casse, kregen nu ook Mighty Jim (breaking), Karin Donckers (paardrijden), Thibaut Vervoort (3x3 basket), Luka Van Den Keybus (gym), William De Smet (zeilen) en Timothy Herman (atletiek) een topsportcontract. Daarnaast zijn er ook contracten bij de dames in het hockey en contractuele ondersteuning voor de Belgian Cats in de periode waarin ze aantreden voor de nationale basketploeg.

Met 79 topsportcontracten, verdeeld over 25 verschillende disciplines, gaat het om een toename van bijna 40 procent op vier jaar tijd. Dat terwijl ook de lat alsmaar hoger wordt gelegd.

De Vlaamse overheid investeert jaarlijks 30 miljoen euro in topsport. Ook dat is een toename van 30 procent in vergelijking met het begin van deze legislatuur.

Luka Van Den Keybus.© BELGA

Dat de Vlaamse sport hoogdagen kent, blijkt ook uit de topsportindex. Op tien jaar tijd verdrievoudigde het Vlaamse puntentotaal van 353 in 2014 naar 1.042 eind 2023. Deze index wordt opgesteld op basis van medailles en top 8-noteringen op de Olympische Spelen en op Europese en Wereldkampioenschappen in Olympische disciplines.

“We maken duidelijke keuzes in ons topsportbeleid - en dat loont”, zegt Weyts. “De hele Vlaamse samenleving plukt daar mee de vruchten van. Topsportsuccessen spreken tot onze verbeelding en werken inspirerend. Zien sporten, doet sporten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer