Met een tiental tractoren versperren Belgische landbouwers de R4 in Zelzate.
Emiel Tack

Boeren voeren opnieuw actie aan grensovergangen met Nederland, vanavond overleg met Vlaamse regering

Grote protestacties blijven vandaag uit, maar toch zijn er nog boeren de straat op gegaan om hun ongenoeg te uiten over het landbouwbeleid. In Zelzate in Oost-Vlaanderen was langs de R4 de grensovergang met Nederland een tijdlang volledig versperd en ook op de N376 tussen Knokke-Heist en de grensovergang in Sluis wordt actie gevoerd. Vanavond zitten landbouwvertegenwoordigers samen met de Vlaamse regering.

"We gaan de politiek een week de tijd geven om actie te ondernemen. Als ze geen stappen zetten, komen we volgende week opnieuw op straat", klonk het gisteren nog in het "VRT NWS Journaal" bij een van de boeren die de grens met Frankrijk een dag lang hadden geblokkeerd.

Maar niet iedereen lijkt zo lang te willen wachten. Zo is het rondpunt op de N376 tussen Knokke en de grensovergang met Nederland in Sluis versperd en hebben enkele boeren ook actie gevoerd aan de grensovergang met Nederland langs de R4 in Zelzate. Ondertussen is de weg daar wel weer vrijgemaakt.

Overleg met Vlaamse regering

Na de grootschalige boerenprotesten van vorige week zaten de landbouwers al verschillende keren aan tafel met beleidsmakers. Vandaag is dat opnieuw het geval op Vlaams niveau. Om 17 uur is er een overleg gepland met minister-president Jan Jambon (N-VA), Landbouwminister Jo Brouns (CD&V), minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en ministers Rutten (Open VLD) en Crevits (CD&V). 

Er zal "over enkele thema's duidelijkheid moeten komen", klonk het gisteren nog bij de Boerenbond. Het gaat dan over de toegang tot landbouwgrond, het waterbeheer en een vereenvoudiging van de administratieve last. 

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) trekt naar dat overleg met één doel: "resultaten halen die ertoe doen voor onze Vlaamse land- en tuinbouwer en die ons uit de miserie kunnen halen en houden".

Later deze week volgt op federaal niveau overleg binnen de nieuwe taskforce landbouw. Die zal zich buigen over de samenstelling van de prijzen, de verdeling van de marges tussen producenten en distributeurs en, opnieuw, de administratieve last. Grote nieuwe protesten staan vooralsnog niet meer gepland.

In gesprek met burgemeester Theo Francken

Enkele tientallen boeren hebben deze voormiddag aan de Dorpskring in Lubbeek actie gevoerd en zijn er in gesprek gegaan met burgemeester Theo Francken (N-VA) en Vlaams Parlementslid Arnout Coel (N-VA). De actie kaderde in de campagne van Boerenbond met de naam "Zet boeren niet botweg aan de kant".

Boerenbond voerde eerder al soortgelijke acties in Merksplas, Roeselare en Gent. Bedoeling is om in elke Vlaamse gemeente op straat te komen, en symbolisch omgekeerde regenlaarzen achter te laten. Zo willen de boeren duidelijk maken dat ze "niet botweg aan de kant gezet willen worden".

Hannelore Smitz

Meest gelezen