© Dieter Nijs

Vakbonden Audi Brussels willen uiterlijk in september duidelijkheid over nieuw model

In een overleg met de vakbonden heeft de directie van Audi Brussels bevestigd dat de nieuwe generatie van het luxe SUV-model Q8 e-tron niet meer in de fabriek van Vorst zal worden geproduceerd, maar wel in Mexico. De vakbonden willen uiterlijk na de zomer weten of er een ander model naar Vorst komt, en of de fabriek nog een toekomst heeft.

De vakbonden en werknemers van Audi Brussels hadden al langer een vermoeden dat de opvolger van de huidige Q8 e-tron niet in Vorst zou worden gebouwd. "We waren met de directie al aan het praten over de productie van een ander nieuw model vanaf 2027, wanneer de bouw van de huidige Q8 stopt", zegt Ronny Liedts, hoofdafgevaardigde van ACV-CSC Metea. "De directie heeft bevestigd dat dat nog altijd de bedoeling is."

Maar meer duidelijkheid heeft de directie niet gegeven. "Ze zeggen alleen dat er voor Audi niks verandert en dat er dit jaar verder voor een opvolgmodel moet worden gezorgd", zegt Liedts. "Maar geruststellend is dat niet. De directie zegt dat er verschillende scenario's zijn maar geeft ons daarover geen details. Wij willen concrete plannen horen maar op dit moment is het koffiedik kijken."

Onrustwekkende déjà vu

Een snelle beslissing is volgens de vakbonden nodig om de productie van een nieuw model voor te bereiden. "Als we vanaf 2027 een nieuw model produceren, dan moeten we daarnaar kunnen opbouwen. Dat doe je niet zomaar van de ene dag op de andere. De fabriek en de medewerkers moeten daarop worden voorbereid. Ten laatste in september moeten we duidelijkheid krijgen over de beslissing die er zal worden genomen. Dat is cruciaal voor de toekomst van ons bedrijf", zegt Liedts.

Dit alles is voor het personeel geen nieuwe informatie, maar een artikel in de Duitse pers zorgt nu wel voor ongerustheid. "Daarin wordt gesuggereerd dat er geen nieuw model naar Vorst zal komen en dat de toekomst in gevaar is. Dat hebben we in 2006 ook meegemaakt. Toen waren er ook onheilsberichten in de Duitse pers, die door de directie staalhard werden ontkend maar achteraf toch waar bleken te zijn", besluit Liedts.

Meest gelezen