Meer dan 7 op de 10 jongeren nemen deel aan activiteiten van een vereniging, maar sommige groepen opvallend minder

Meer dan 7 op de 10 Vlaamse en Brusselse jongeren zijn betrokken bij de activiteiten van een vereniging. Dat blijkt uit een enquête van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) die in De Morgen staat. Opvallend: jongeren met een migratie-achtergrond of uit een moeilijke gezinssituatie nemen minder vaak deel.

Activiteiten van verenigingen zijn populair bij Vlaamse en Brusselse jongeren. 7 op de 10 zijn erbij betrokken: 42 procent als deelnemer en 28,5 procent binnen een besturende, leidinggevende of organiserende rol. 

Van de verenigingen waar jongeren actief zijn, zijn sportverenigingen het meest populair (bijna 50 procent). Ook jeugdverenigingen (28 procent) en culturele verenigingen (17 procent) bereiken een groot deel van de jeugd.

Die cijfers komen uit een nieuwe enquête "Jongeren in cijfers en letters" van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP). Die bevraging vindt om de vijf jaar plaats bij Vlaamse en Brusselse jongeren vanaf 12 jaar oud en gaat over verschillende levensdomeinen zoals vrije tijd, politiek en school. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) maakte de resultaten bekend.

"Het beeld van jongeren die individualistisch geworden zijn en zich vooral bezighouden met bijvoorbeeld sociale media en gaming, klopt absoluut niet. Integendeel, ze zijn erg geëngageerd", zegt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V).

Hij wijst er daarbij op dat 37,5 procent van de jongeren zich vrijwillig engageert, al blijkt dat vrijwilligerswerk soms flexibeler en korter wordt. "Zeker in het jeugdwerk is dat een belangrijk aandachtspunt." 

Sociale verschillen

Van de 7.310 jongeren die in de eerste helft van 2023 bevraagd werden, nam 8,6 procent nog nooit deel aan de activiteiten van een vereniging. Uit de enquête blijkt zelfs dat bepaalde groepen jongeren systematisch minder betrokken zijn bij de activiteiten van verenigingen.

Het gaat daarbij over jongeren die moeilijk rondkomen met het gezinsinkomen, jongeren met ouders zonder diploma secundair onderwijs, jongeren uit het BSO en arbeidsmarktgerichte opleidingen en jongeren met een buitenlandse achtergrond. Jongeren die beperkt worden door een ziekte of een handicap nemen eveneens minder vaak deel aan activiteiten van sportverenigingen.

Deze groepen nemen wel vaker deel aan activiteiten van verenigingen die zich specifiek op hun doelgroep richten. Toch valt ook bij dit type vereniging op dat jongeren die BSO of arbeidsmarktgerichte opleidingen volgen erg vaak niet deelnemen.

We moeten ernaar blijven streven om in het verenigingsleven nog meer een weerspiegeling van de maatschappij terug te zien

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle

Minister Dalle waarschuwt daarom om aandacht te blijven hebben voor deze groepen die uit de boot vallen. "We moeten ernaar blijven streven om in het verenigingsleven nog meer een weerspiegeling van de maatschappij terug te zien."

Volgens hem probeerde het jeugdwerk de voorbije jaren al om drempels te verlagen en zijn werking toegankelijker te maken. Hij verwijst ook naar het nieuwe Jeugddecreet, dat erkenning geeft aan doelgroepgerichte jeugdverenigingen die bovenlokaal werken.

"Er moeten wel nog heel wat stappen gezet worden, om toegankelijker en bekender bij bepaalde gezinnen te kunnen zijn", vertelt de minister. "Zo kunnen we die jongeren die het meeste nut aan vrijetijdsactiviteiten van verenigingen zouden hebben, ook toegang laten vinden tot die organisaties."

Belangrijk voor welbevinden

Onderzoeker Susan Lagaert aan de UGent vertelt waarom het jeugdwerk niet altijd toegankelijk is. "Er kunnen financiële drempels of praktische drempels, zoals bereikbaarheid, zijn. Sommige jongeren voelen zich ook gewoon niet welkom bij verenigingen of vinden dat die initiatieven moeilijk aansluiten bij hun eigen leefwereld."

Nochtans zijn zulke activiteiten erg belangrijk voor het welbevinden van jongeren, zegt ze. "Ze kunnen er andere jongeren ontmoeten, kunnen er hun netwerk vergroten, ze leren er allerlei vaardigheden en het zorgt voor een plek waar ze zich goed over zichzelf kunnen voelen."

BEKIJK - "Vrije tijd heeft een impact op het welbevinden van jongeren", zegt Susan Lagaert (UGent):

Videospeler inladen...

Meest gelezen