Bingoal-WB koerst in Colombia: “Op training krijgen we een agent mee die de lichten voor ons op groen zet. Die nemen we mee naar België”

Terug van drie jaar weggeweest: de Ronde van Colombia. In een overwegend Zuid-Amerikaans deelnemersveld staat met Bingoal – WB één Belgisch team aan de start. Dimitri Peyskens (32) getuigt over koers in Colombia: “Ik heb het net nog gezegd aan onze jonge gasten: zoveel volk op een ploegvoorstelling, dat ga je alleen in nog in de Ronde van Vlaanderen meemaken.”

Jan-Pieter de Vlieger

Bingo – al - uve doble - b” De ploegnaam bleek een tongbreker voor de speaker bij de officiële ploegvoorstelling, maar team Bingoal – WB is blij dat het in de hernieuwde Tour Colombia aan de start staat. “Op de voorstelling was er een massa volk”, zegt Dimitri Peyskens. “Voor de Colombianen is dit hun Tour de France. Ik heb het daarnet nog gezegd aan onze jonge renners: ik hoop dat je ervan genoten hebt. Zoveel volk op een teamvoorstelling ga je alleen nog meemaken in de Ronde van Vlaanderen.”

De Ronde van Colombia trekt zich opnieuw op gang na drie jaar afwezigheid. Het was één van de vele koersen die wegens corona van de kalender verdween. Bij de laatste editie in 2020 stonden nog zes World Tour-teams aan de start, waaronder ‘toppers’ Quick-Step, Ineos en UAE Emirates. Nu had de Colombiaanse federatie pas laat zekerheid dat ze de organisatie voor 2024 rond zou krijgen. Te laat om veel overzeese World Tour-teams aan de start te krijgen. Alleen Movistar, EF Education en Astana nemen dinsdag de start. Thuisrijder en ook wel topfavoriet Egan Bernal rijdt niet met Team Ineos, maar met een Colombiaanse selectie.

Via via kwam de organisatie bij Bingoal – WB uit. “Voor zover ik op de hoogte ben, is onze uitnodiging via onze ploegleider Alessandro Spezialetti verlopen”, zegt Peyskens. “Hij kent mensen uit de organisatie en heeft deze koers al een paar keer eerder gedaan.”

Bij de laatste organisatie in 2020 zat het wielrennen in Colombia op een hoogtepunt. Bernal was de regerende Tourwinnaar, Miguel Angel Lopez het grote opkomende talent en Nairo Quintana zou bij Arkéa-Sansic zijn echte kunnen tonen, bevrijd van de intriges bij Movistar.

Vandaag ziet dat er allemaal heel anders uit. Bernal zoekt na een zware crash naar zijn beste vorm, Quintana probeert zich na zijn positieve test op Tramadol te rehabiliteren bij Movistar en Lopez is geschorst omwille van zijn aandeel in Operacion Ilex. Bij zijn ploeg Team Medellin – EPM is de kopman noodgedwongen Oscar Sevilla, ondertussen 47 jaar (!) oud.

Dimitri Peyskens.

Neemt niet weg dat de hernieuwde nationale ronde het beste van het Colombiaanse wielrennen aan de start brengt: Egan Bernal, Nairo Quintana, Ivan Ramiro Sosa, Rigoberto Uran en Fernando Gaviria zijn er allemaal bij. In de nationale selectie rond Bernal hadden ook Daniel Martínez en Sergio Higuita moeten zitten, maar Bora-hansgrohe wilde hen niet vrijgeven. “Die thuisrenners zijn ook de favorieten”, zegt Peyskens. “Zij zijn het best aangepast aan de hoogte.”

De hoogte is echt wel een ding in de Tour Colombia. Elk van de zes etappes speelt zich af boven de 2.500 meter. De koninginnenrit van zaterdag naar Alto Del Vino gaat naar 2.842 meter, na een klim van veertig kilometer. “De eerste dagen voel je de hoogte heel erg”, aldus Peyskens. “Maar we zijn hier ondertussen vijf dagen en vijf van onze zes renners hebben vooraf ook in een hoogtetent geslapen.”

De enige bij Bingoal – WB die het niet gedaan heeft, is sprinter en kopman Davide Persico. “In twee landen is het gebruik van een hoogtetent verboden”, legt Peyskens uit. “In Noorwegen en Italië.”

De renners van Bingoal – WB winnen in de Tour of Colombia sowieso: is het niet in de koers, dan wel met de ‘gratis’ hoogtestage in voorbereiding op een nieuw Europees seizoen. “En ondertussen leer je ook een nieuw land kennen”, aldus Peyskens. “De ronde is prima georganiseerd. Op training krijgen we een agent mee die kruispunten voor ons afzet en de verkeerslichten op groen zet. We hebben in de ploeg al beslist: die man nemen we mee naar huis.”