KOPFOTO - SHAHED DRONE
Volledig scherm
PREMIUM
KOPFOTO - SHAHED DRONE © HLN Fotomontage, AP, Getty Images

PORTRET. De ultieme nachtmerrie voor de ‘vijanden van Iran’: waarom is aanvalsdrone Shahed zo’n gamechanger?

Hij vierde onlangs zijn tiende verjaardag. De Shahed, een lijn van Iraanse aanvalsdrones die steeds belangrijker wordt in het uitdijende conflict in het Midden-Oosten en in Oekraïne. Waarom? Portret van de ultieme “nachtmerrie van de vijanden van Iran”.

23 reacties

  • Jacques COLLIN

    3 maanden geleden
    En wij die dachten dat religieuzen aan de macht een garantie was voor rust en vrede..Dat dachten ze in Iran waarschijnljk ook toen ze de Shah buitengooiden en Khomeini binnen brachten....
  • Ronald Van Beneden

    3 maanden geleden
    Ja al het geparadeer met vliegtuigen, tanks, boten en ander materieel stelt in feite niks meer voor als je ziet wat drones kunnen te land, water en lucht. Oorlog voeren kun je alleen al met drones al de rest zit eronder vaart of rijd. Simpel oorlogje spelen je hebt er bijna geen geld voor nodig. Een cameraatje van 1 euro een zendertje en een bom klaar is kees. En wat de Leopards betreft die zijn al lang schroot. Poetin zei laat maar komen we schieten alles kapot.
  • François Nuyts

    3 maanden geleden
    Ja , en morgen komt een andere met nog meer en betere aanvalswapens . Of denken wij nu écht dat de Amerikanen niet nog veel meer achter de hand hebben misschien .
  • Rik Nelles

    3 maanden geleden
    Die drones gebruiken waarschijnlijk de Russische GLONASS in plaats van GPS. Daar heeft de USA geen vat op. Kunnen enkel proberen dit te storen, zoals de Russen doen in Kaliningrad.
  • Raymond Pauwels

    3 maanden geleden
    GPS is een Amerikaans iets, gemaakt voor en door het leger. Dus ook onder hun controle. Maar ook de russen (glonass), chinezen en zelfs deels Europa (galileo, maar enkel boven EU landen) hebben een gelijkaardig systeem. Russen en co gaan hun echt niet afhankelijk maken van US army. Dat doen enkel wij de EU NAVO landen.