foto: natuurpunt Pelt

Natuurpunt verbijsterd dat het van CD&V geen landbouwgrond meer zou mogen kopen: "Lage inkomen van boer is echte probleem"

Natuurpunt is niet te spreken over het voorstel van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi om de overheid en organisaties als Natuurpunt niet langer landbouwgrond te laten opkopen. Volgens de organisatie leidt CD&V de aandacht af van het echte probleem van de landbouwers: hun lage inkomen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) betreurt dat het ongenoegen bij de boeren wordt aangegrepen om landbouw en natuur tot elkaars vijand te maken.

"De realiteit is vandaag dat, naast de Belgische en Vlaamse overheid, Natuurpunt de derde grootste grondbezitter is van Vlaanderen. Er is niets verkeerds aan natuur, maar je moet wel zorgen dat het niet zorgt voor frictie met landbouwgrond", zei CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vanmorgen in "De ochtend", op Radio 1.

Men probeert hier de aandacht af te leiden van het echte probleem: het inkomen van de boeren en de marges die ze krijgen

Jos Ramaekers (Natuurpunt)

"Ik ben onthutst", reageert Jos Ramaekers van Natuurpunt. "Dit is een heel foute framing van CD&V. Men probeert hier de aandacht af te leiden van het echte probleem: het inkomen van de boeren en de marges die ze krijgen. De boeren zijn kleine spelers tussen grote mastodonten. Dat krijg je als je wil meespelen op de wereldmarkt, want dan moet je concurreren met wereldspelers. Dat leidt tot lagere winstmarges voor onze boeren."

Deze losgeslagen ideeën getuigen van roekeloosheid, verkiezingskoorts en een stuitend gebrek aan toekomstvisie

Heleen De Smet (BBL)

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) waarschuwt voor plannen "om aankoop van nieuwe natuur te stoppen, de stikstofaanpak drastisch te versoepelen en de teugels van het mestbeleid helemaal los te laten".

"Dat is compleet onaanvaardbaar", zegt Heleen De Smet van BBL. "Deze losgeslagen ideeën getuigen van roekeloosheid, verkiezingskoorts en een stuitend gebrek aan toekomstvisie."

Oproep om het hoofd koel te houden

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) betreurt dat het overleg met de landbouwsector wordt aangegrepen om van natuur en landbouw vijanden te maken. Ze roept op om het hoofd koel te houden en het debat grondig te voeren, voorbij de symbolenpolitiek. 

Het is absurd om te stellen dat minder natuur de problemen van landbouwers oplost

Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

"We hebben met deze regering een ambitie geformuleerd om natuur meer plaats te geven", aldus Demir. "Die ambitie moet ons onder meer beschermen tegen wateroverlast en extreme droogte door het veranderende klimaat. Het creëert ook een gezondere leefomgeving."

"Het gaat niet op om een keuze te maken tussen natuur en landbouw", zegt de minister. "Het is bovendien absurd om te stellen dat minder natuur de problemen van landbouwers oplost. Die zijn van een heel andere orde. Ik roep op om het hoofd koel te houden en de feiten te bekijken."

Volgens Demir valt minder dan 1,8 procent van het zuiver agrarisch gebied onder natuurbeheer.

BEKIJK - Vlaams minister Zuhal Demir vindt het niet oké om landbouw en natuur tegen elkaar op te zetten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen