Themabeeld© ANP / Charlotte Bogaert

CD&V wil federale artsenquota afschaffen om huisartsentekort op te vangen

CD&V wil de federale artsenquota afschaffen en pleit voor voorrang voor studenten geneeskunde die in een huisartsarme regio willen werken. Het zijn twee van de voorstellen in een plan dat ervoor moet zorgen dat elke Vlaming toegang heeft tot een huisarts.

jvh
Bron: BELGA

De Vlaamse christendemocraten bliezen dinsdagvoormiddag verzamelen op het marktplein in het Vlaams-Brabantse Galmaarden om de voorstellen toe te lichten. Het Pajottenland is een regio waar het tekort groot is, duidde partijvoorzitter Samy Mahdi.

“Zorg is van fundamenteel belang”, aldus Mahdi. Maar zorg in de buurt is geen evidentie. De voorzitter verwijst naar wachtlijsten, patïentenstops, een verre verplaatsing om naar de dokter te gaan of bijvoorbeeld vele oudere huisartsen die hun pensioen naderen.

“De realiteit in Vlaanderen is dat drie op de vier gemeenten in een huisartsarme regio liggen. Daar willen we als partij iets aan doen, we moeten in heel Vlaanderen zorgen voor voldoende huisartsen”, aldus Mahdi.

Een van de voorstellen is het afschaffen van de federale quota voor geneeskundestudenten, om zo de instroom te verhogen. “We willen dat de deelstaten zelf kunnen beslissen hoeveel studenten geneeskunde jaarlijks kunnen starten”, aldus Kamerlid Nawal Farih.

De partij wil ook plaatsen behouden in de opleiding voor studenten die zich ertoe verbinden om na hun studies aan de slag te gaan in een huisartsarme regio of een regio waar een risico is op een tekort. Voorts pleit Farih voor het principe dat buitenlandse studenten die in België de studie mogen aanvatten, hier ook werken als arts, en dat minstens drie jaar. En ze wil de administratieve lasten verlichten voor de huisarts.

“Voor ons is het heel duidelijk, zorg nabij, terecht kunnen bij een huisarts, moet een basisrecht zijn voor iedereen”, voegt Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers toe. Zij pleit voor een buurtpremie, satellietpraktijken van grote groepspraktijken in landelijke gemeenten alsook brede huisartsenpraktijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer