Joe Biden verwart Macron met oud-president Mitterand … die al bijna 30 jaar dood is

Las Vegas -

Amerikaans president Joe Biden heeft een pijnlijke verspreking begaan tijdens een campagne-evenement op zondag in Las Vegas. Tijdens een toespraak verwarde hij huidig Frans president Emmanuel Macron met voormalig Frans president Mitterrand, die al bijna 30 jaar dood is.

rovn

Zondagavond sprak Biden zijn kiezers toe op een evenement naar aanleiding van de Democratische voorverkiezingen. Tijdens die toespraak sprak hij over een G7-bijeenkomst met alle NAVO-leiders in 2021. “Ik ging zitten en zei: ‘Amerika is terug’”, herinnert Biden zich. “En Mitterrand uit Duitsland, ... ik bedoel, Frankrijk, keek me aan en zei: ‘Hoe lang ben je al terug?’”

Een schijnbaar verwarde, of alleszins vermoeide, Biden zette zijn speech verder met een verhaal dat de bondskanselier hem vertelde op de G7-bijeenkomst: “Wat zou u zeggen, meneer de president, als u morgen de krant zou nemen en daarin zou staan: ‘Duizend mensen breken het Lagerhuis binnen, slaan de deuren in en twee politieagenten worden gedood om de verkiezing van de premier tegen te gaan’ Wat zou je dan zeggen?”

Het was duidelijk dat Biden niet Mitterrand bedoelde, maar wel huidig president Macron. Mitterrand was president van Frankrijk tussen 1981 en 1995, maar overleed in 1996, slechts enkele maanden na het einde van zijn laatste ambtstermijn. In de officiële transcriptie van de speech werd de naam Mitterrand doorstreept en vervangen door Macron.

Oud-president Mitterand, al meer dan 20 jaar overleden© BELGAIMAGE

Biden op leeftijd

Veel kiezers, en vooral Republikeinse, stellen zich al langer vragen bij de mentale toestand van president Joe Biden. De 81-jarige Democraat kwam al vaker in de spotlights door vergissingen of versprekingen. Zo zei hij in september 2023 dat Poetin “de oorlog in Irak duidelijk aan het verliezen is” en vlak voor zijn verkiezing als president stelde hij zijn kleindochter Natalie voor als zijn eigen zoon Beau, die al in 2015 overleed aan een hersentumor.

LEES OOK. Amerikaanse president Biden blundert: “Poetin verliest oorlog in Irak”

Ondanks zijn leeftijd zal Biden toch nog kandidaat zijn voor een tweede ambtstermijn bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november van dit jaar.

LEES OOK. Achter gesloten deuren is Joe Biden veel minder sereen over Donald Trump: “Wat een klootzak”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER