Verschillende ziekenhuizen vragen weer om mondmasker te dragen en dat vindt viroloog Steven Van Gucht een goed idee

Het aantal gevallen van griep en andere luchtweginfecties doet de druk op de zorg in België toenemen. Daarom is maandag beslist om naar code oranje te gaan, waarbij de overheid in bepaalde situaties adviseert om weer mondmaskers te dragen. Dat is onder meer het geval voor hoestende personeelsleden en kuchende bezoekers van ziekenhuizen.

Thierry Goeman

De druk op het zorgsysteem komt niet onverwacht. De wintermaanden vormen klassiek een druk seizoen in de ziekenhuizen. Dat zorgt nog niet voor overvolle afdelingen zoals tijdens de coronapandemie, maar in veel ziekenhuizen moeten er toch niet te veel patiënten meer bijkomen. Vandaar dat zowel aan bezoekers als aan personeel wordt gevraagd om opnieuw het mondmasker te gebruiken als ze griepsymptomen hebben, zelfs al gaat het om milde tekenen van hoest of griep.

LEES OOK. Nieuwe coronavariant rukt op in ons land, wat moeten we erover weten? “Pirola is erg besmettelijk”

Zeker geen overdreven maatregelen, vindt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “We zitten volop in het griepseizoen en de piek moet in feite nog komen. Die verwachten we pas over één tot twee weken”, zegt hij.

Een algemene mondmaskerverplichting, zoals tijdens de coronacrisis, is niet aan de orde. Maar de ziekenhuizen zijn wel op hun hoede, zo blijkt uit een rondvraag.

Risico op uitbraak

En maandag heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid het risiconiveau voor luchtweginfecties opgeschaald naar niveau oranje. “Omdat we een toename in respiratoire infecties zien, om verdere verspreiding te voorkomen en vooral om de meest kwetsbaren (65-plussers, mensen met medische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, longaandoeningen, kanker, obesitas, chronisch nierfalen en een zwak immuunsysteem, red.) te beschermen, vragen we basisregels zoals een goede handhygiëne strikt na te leven. En bevelen we het gebruik van mondmaskers aan, bij voorkeur FFP2, op drukke plaatsen en in ziekenhuizen.”

Van Gucht benadrukt wel dat er geen verplichting geldt en dat de ziekenhuizen zelf kunnen beslissen over maatregelen. “We monitoren het aantal griep- en covid-patiënten”, zegt Karlien Wouters van het UZ Gent. “Als er op een afdeling verschillende besmette patiënten liggen met risico op een uitbraak, bijvoorbeeld op de afdeling geriatrie, dan voeren we tijdelijk een mondmaskerplicht in voor de medewerkers en de bezoekers van die afdeling. Dat deden we enkele weken geleden nog.”

Efficiënt bij griep

Ook in het UZ Brussel en bij de collega’s in Leuven is er nog geen verplichting, maar wordt zowel aan personeel als aan bezoekers die griepsymptomen hebben, gevraagd een mondmasker te dragen, zegt Karolien De Prez. Op de website van het ziekenhuis wordt dat duidelijk aangegeven: “In het UZ Brussel is een mondmasker niet langer verplicht in zones buiten de zorg. Het masker blijft verplicht voor bezoekers en patiënten met respiratoire klachten of verkoudheidssymptomen zoals hoesten, snotteren, niezen... en bij bezoek aan zeer kwetsbare patiënten.” Ook Ziekenhuis Netwerk Antwerpen houdt vast aan het mondmasker voor dezelfde categorieën van personen, benadrukt Tom Van de Vreken van ZNA.

LEES OOK. Behandeling van long covid komt stap dichterbij na nieuwe vondst: “Al is één ding jammer”

Het mondmasker heeft volgens Steven Van Gucht tijdens de coronaperiode aangetoond dat het zeer efficiënt is tegen de seizoensgriep. Er waren toen zeer weinig besmettingen met influenza. Van Gucht verwacht dat na de krokusvakantie het aantal besmettingen snel zal beginnen afnemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen