Code oranje voor risico op luchtweginfecties, meerdere ziekenhuizen en virologen vragen om weer mondmasker te dragen

Ziekenhuizen zien een sterke toename van het aantal patiënten met zware griepsymptomen. De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft zelfs het risiconiveau voor luchtweginfectie opgeschaald naar niveau oranje. De druk in het Algemeen Ziekenhuis van Herentals en Turnhout is zelfs zo groot dat ze bezoekers opnieuw vragen een mondmasker te dragen. En dat vindt viroloog Steven Van Gucht zeker geen slecht idee, “We zitten volop in het griepseizoen en de piek moet nog komen”.

Thierry Goeman

De wintermaanden vormen klassiek een druk seizoen in de ziekenhuizen. Vooral veel zwakkere patiënten worden opgenomen met infecties op de luchtwegen. Dat zorgt nog niet voor overvolle afdelingen zoals tijdens de coronapandemie, maar in veel ziekenhuizen moeten er toch niet te veel patiënten meer bijkomen. Vandaar dat zowel aan bezoekers als aan personeel wordt gevraagd om opnieuw het mondmasker te gebruiken als ze griepsymptomen hebben, zelfs al gaat het om milde tekenen van hoest of griep.

Zeker geen overdreven maatregelen, vindt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “We zitten volop in het griepseizoen en de piek moet nog komen. Die verwachten we pas over één tot twee weken”, zegt hij.

DISCUSSIEER MEE. Vind jij het een goed idee om in ziekenhuizen weer een mondmasker te dragen?

Maandag heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid het risiconiveau voor luchtweginfectie opgeschaald naar niveau oranje. “Net omdat we een toename in respiratoire infecties zien. Om verdere verspreiding te voorkomen en de meest kwetsbaren (65-plussers, mensen met medische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, longaandoeningen, kanker, obesitas, chronisch nierfalen en een zwak immuunsysteem) te beschermen vragen we basisregels zoals een goede handhygiëne strikt na te leven. En bevelen we voor de groep het gebruik van mondmaskers aan, bij voorkeur FFP2, op drukke plaatsen en in ziekenhuizen.”

Ziekenhuizen op hun hoede

Een algemene verplichting, zoals tijdens de coronacrisis, is niet aan de orde. Maar de ziekenhuizen zijn wel op hun hoede, zo blijkt uit een rondvraag.

“We monitoren het aantal griep- en covidpatiënten”, zegt Karlien Wouters van het UZ Gent. “Als er op een afdeling verschillende besmette patiënten liggen met risico op een uitbraak, bijvoorbeeld op de afdeling geriatrie, dan voeren we tijdelijk een mondmaskerplicht in voor de medewerkers en de bezoekers van die afdeling. Dat deden we enkele weken geleden nog.”

LEES OOK. Kempense ziekenhuizen vragen bezoekers weer mondmasker te dragen

Ook in het UZ Brussel is er geen verplichting, maar wordt zowel aan personeel als aan bezoekers die griepsymptomen hebben, gevraagd een mondmasker te dragen, zegt Karolien De Prez, woordvoerster van het UZ Brussel. Op de website van het ziekenhuis wordt dat duidelijk aangegeven: “In het UZ Brussel is een mondmasker niet langer verplicht in zones buiten de zorg. Het masker blijft verplicht voor bezoekers en patiënten met respiratoire klachten of verkoudheidssymptomen zoals hoesten, snotteren, niezen, ... en bij bezoek aan zeer kwetsbare patiënten.”

In het UZ Leuven klinkt hetzelfde verhaal. “Enkel als er symptomen zijn van een luchtwegeninfectie, wordt aan bezoekers gevraagd om een mondmasker te dragen. Dat staat zo ook duidelijk op de website”, zegt Hanne Akkermans.

Ook bij ZNA in Antwerpen blijft het mondmasker verplicht voor bezoekers, patiënten en medewerkers met respiratoire klachten of verkoudheidssymptomen zoals hoesten, snotteren, niezen en bij bezoek aan zeer kwetsbare patiënten”, benadrukt Tom Van de Vreken.

Efficiënt bij griep

Het mondmasker heeft volgens Steven Van Gucht tijdens de coronaperiode aangetoond dat het zeer efficiënt is tegen de seizoensgriep. Er waren toen zeer weinig griepbesmettingen.

“Dus is het zeker een goed idee om een mondmasker te dragen in ziekenhuizen, maar ook bijvoorbeeld op het openbaar vervoer. Vooral dan voor mensen met een zwakkere gezondheid die meestal vatbaarder zijn. En zeker ook voor wie symptomen heeft en anderen kan besmetten.”

Van Gucht verwacht dat na de krokusvakantie het aantal besmettingen zal beginnen afnemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV