Letterenhuis

Letterenhuis Antwerpen heeft volledig literair archief van Walter van den Broeck: "Vol sociaal inzicht, humor en intelligentie"

Twee jaar geleden droeg schrijver Walter van den Broeck, die op 82-jarige leeftijd overleden is, zijn volledige literaire archief over aan het Letterenhuis in Antwerpen. Het archief bevat ook heel wat correspondentie. "Ik moest meteen aan de familie denken toen ik het nieuws hoorde", zegt directeur Nele Hendrickx. "We hebben samen met hen de overdracht van zijn archief verzorgd. Dit is droevig nieuws."

In 2022 schonk de Kempense auteur Walter van den Broeck zijn hele schrijversarchief aan het Letterenhuis in Antwerpen. Het was toen 50 jaar geleden dat zijn toneelstuk "Groenten uit Balen" voor het eerst werd opgevoerd door het Brussels Kamertoneel in het Volkshuis van Balen. "Dat was echt een sleutelstuk in zijn oeuvre", zegt Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis.  

Het archief bevat onder meer de eerste versie van zijn prozadebuut "De troonopvolger" (1967), de theatertekst van "Groenten uit Balen" (1972) waar hij verschillende notities bij had geschreven, de nette versie van de bekroonde roman "Brief aan Boudewijn" (1980) en drukproeven van de romancyclus "Het beleg van Laken" (1985-1992). Het gaat om een van de meest complete auteursarchieven van zijn schrijversgeneratie.

De overdracht van het archief is op een hele fijne manier gebeurd
Nele Hendrickx, directeur Letterenhuis

"Walter heeft altijd alles zorgvuldig bewaard en Liliane, zijn echtgenote, heeft dat allemaal mee nauwkeurig opgevolgd", zegt Nele Hendrickx. "De overdracht is op een hele fijne manier gebeurd. Het archief was 14 meter breed, in 123 verpakkingen, netjes geordend in mappen en dozen. Er waren ook heel wat knipselmappen bij. Zo krijgen we een heel helder beeld op zijn werkproces. Wij proberen hoe langer hoe meer om een archief te verwerven als de auteur nog leeft. Die kan dan zelf zien hoe het wordt bewaard. Als dan later iemand sterft, is dat droevig." 

Sociaal inzicht, humor en intelligentie

Volgens Hendrickx was van den Broeck een heel groot verteller. "Hij had veel sociaal inzicht en intelligentie. In zijn romans zit ook veel vaart en humor. Zo zijn ze aangenaam om te lezen en je krijgt toch veel mee. Ik hoop dat veel mensen het archief van Walter van den Broeck nog zullen komen consulteren, onderzoek doen en zijn stukken opvoeren." 

Het archief van Walter van den Broeck kan in de leeszaal van het Letterenhuis worden geraadpleegd, na afspraak. Momenteel wordt de gelijkvloerse verdieping heringericht. Dat is klaar in juni. Dan krijgt het debuut van Walter van den Broeck, "De troonopvolger", een plek in de vaste collectie. Dat was al gepland.

Directeur Nele Hendrickx met een stukje archief van Walter van den Broeck
Radio2

Meest gelezen