Themabeeld© Shutterstock

Afghaanse vluchteling (20) steekt medebewoner van asielcentrum met mes in achterwerk

Lanaken -

Een 20-jarige Afghaanse man riskeert 30 maanden cel omdat hij een medebewoner (24) van het asielcentrum in Lanaken met een mes in zijn achterwerk stak. “Hij verspreidde geruchten dat ik seks had met mannen. Sindsdien is mijn leven verpest.”

Shauni Deferm

De feiten vonden plaats op 7 november vorig jaar in het asielcentrum Ter Dennen in Lanaken. De 20-jarige Afghaan, die ondertussen in de gevangenis van Hasselt verblijft, vluchtte uit zijn thuisland omdat hij problemen kreeg met de Taliban en eerder al een neef verloor tijdens een aanslag. Hij vond onderdak in het opvangcentrum in Lanaken, maar kreeg het daar aan de stok met een 24-jarige medebewoner.

Volgens de jongeman verspreidde het slachtoffer verschillende geruchten over hem. “Dat ik seks had met mannen”, klonk het. Hij werd ook als ‘knaapje’ bestempeld, ofwel een jongen die door rijke Afghaanse mannen gebruikt werd als seksslaaf. “Sinds die geruchten is mijn leven verpest. Als er zoiets over je verteld wordt binnen onze gemeenschap is dat heel erg slecht.”

In achterwerk gestoken

Op de dag van de feiten verloor de twintiger uiteindelijk alle controle nadat hij hasj in zijn maaltijd had verwerkt en onder invloed met het mes waarmee hij kookte naar de benedenverdieping van het asielcentrum trok. “Toen ik de trap afging, besliste ik dat ik die jongen zou neersteken als ik hem tegen zou komen.” In de wasplaats botste hij op de 24-jarige medebewoner en twijfelde hij geen seconde. “Ik heb hem toen neergestoken in zijn achterwerk. Ik wilde hem niet doden, dan had ik hem wel ergens anders gestoken”, gaf de jongeman toe.

Het slachtoffer stond te praten met zijn begeleidster die alles zag gebeuren. Medebewoners konden de twintiger overmeesteren en het mes afnemen zodat hij geen tweede keer meer kon steken.

“Vrees voor mijn leven”

De gewonde asielzoeker werd naar het ziekenhuis in Genk gebracht en was een tijd werkonbekwaam. Volgens hem was er helemaal geen sprake van roddels en kwam de aanval zeer onverwacht. “Er is nooit een gevecht of een ruzie geweest. Maar hij had het wel op mij gemunt. Hij wilde me doden en hij wist wat hij deed. Sindsdien vrees ik voor mijn leven in dat asielcentrum. Ik ga altijd tegen de muur staan, zodat ik kan zien wat anderen doen.” Hij vraagt een schadevergoeding van 4.000 euro.

Volgens de Tongerse aanklager is de intentie tot doden niet bewezen. Zij houdt het strafrechtelijk op het toebrengen van slagen met voorbedachtheid en het dragen van een steekmes. Ze vraagt een effectieve celstraf van dertig maanden en een geldboete van 800 euro. Volgens haar heeft de twintiger weinig schuldinzicht. De raadsman van de beklaagde vraagt een celstraf met uitstel. “Hij was onder invloed van drugs. Nuchter zou hij dit nooit gedaan hebben”, klonk het.

Vonnis volgt op 5 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer