Veel regen en wind deze week.
James Arthur Photography

Grijs, nat en veel wind de komende dagen, noodnummer 1722 geactiveerd voor storm- en waterschade

Regen, wind en grijs. Zo kan je het weer voor vandaag en de komende dagen best omschrijven. De zuidwestenwind waait vrij krachtig in het binnenland en soms zeer krachtig aan zee. Het KMI waarschuwt voor rukwinden tot 80 kilometer per uur. Het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende hulpaanvragen voor de brandweer is geactiveerd. Ook de komende dagen kan er veel regen vallen. 

Voor dinsdagnamiddag heeft het KMI code geel afgekondigd voor de kust, waar rukwinden van 80 km per uur of meer mogelijk zijn. Het blijft betrokken met afwisselend droge momenten en soms wat lichte regen of motregen. De maxima liggen tussen 5 of 6 graden in de Hoge Ardennen en 11 graden in Laag-België. 

Vanavond en vannacht blijft het zwaarbewolkt met aanvankelijk nog wat lichte motregen, vooral ten zuiden van Samber en Maas. Elders is het tijdelijk droger. In de loop van de nacht bereikt een actieve regenzone de kust en trekt geleidelijk verder over het land. Lokaal kan er veel regen vallen. In het zuiden van het land geldt daarvoor code geel.

Binnenlandse Zaken heeft ook het telefoonnummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende hulpvragen bij de brandweer. Bijvoorbeeld voor ondergelopen kelders of wateroverlast op de weg.

Herfstweer tot vrijdag

Ook woensdag domineren de wolken. Het blijft zwaarbewolkt en regenachtig, vooral in het zuiden van het land. Daar kan het ook stevig waaien. In de namiddag wordt het droger in het westen en noorden van het land, waar eventueel enkele opklaringen kunnen ontstaan. De temperaturen schommelen tussen 5 en 10 graden. 's Nachts liggen de minima in het centrum van het land rond 2-3 graden.

Donderdag trekt een nieuwe regenzone ons land binnen vanaf Frankrijk. Eerst met hevige regen, maar op het eind van de dag neemt de neerslag af in intensiteit en frequentie. Na een vrij frisse ochtend met nevel of mistbanken, bereiken de temperaturen op het eind van de namiddag waardes tussen 8 en 12 graden. De wind waait meestal vrij krachtig met rukwinden tot 65 kilometer per uur.

Vrijdag wordt het wisselvallig met perioden van regen of buien. Het is zeer zacht met maxima van 9 tot 13 graden. Zaterdag wordt het waarschijnlijk droger, met slechts lokaal wat gedrup.

Meest gelezen