© Levi Verbauwhede

Eerste containers met varkensvlees vertrokken vanuit Westrozebeke naar China na opheffing invoerverbod

De eerste containers met varkensvlees zijn naar China vertrokken, na de opheffing van het invoerverbod. Sinds 2018 kon er geen varkensvlees worden uitgevoerd, na een uitbraak van varkenspest in ons land.

Na bijna vijf jaar is er weer varkensvlees vanuit West-Vlaanderen vertrokken naar China. Dat is belangrijk, want bijna de helft van alle varkensboeren uit ons land komt uit West-Vlaanderen. China is een belangrijke afzetmarkt, vooral varkenskoppen, -poten en -snuiten zijn er delicatesses. 

De export van varkensvlees naar China kon lang niet, omdat er in het najaar van 2018 Afrikaanse varkenspest werd ontdekt in Wallonië. België is sinds 2020 officieel ziektevrij, maar het exportverbod werd pas vorige maand opgeheven na een bezoek van onze premier en minister van Buitenlandse Zaken.

Het was tot vandaag wachten voor de eerste containers richting China konden vertrekken. "Ik ben dankbaar en gelukkig dat we eindelijk opnieuw kunnen exporteren. Het is goed voor ons - de sector - maar ook voor de varkensboeren in West-Vlaanderen en de rest van ons land", zegt Jos Claeys, CEO van Westvlees.

Meest gelezen