(themabeeld)© Shutterstock

Zuid-Koreaans bedrijf betaalt 70.000 euro aan werknemers die baby krijgen

Een kind kost een huis, zo klinkt het cliché. Maar in een poging om het lage geboortecijfer in het land op te krikken, is een Zuid-Koreaans bedrijf alvast bereid om een aanzienlijk deel van dat spreekwoordelijke huis terug te betalen.

mtm

Booyoung Group, een in hoofdstad Seoul gevestigd bouwbedrijf, is van plan om werknemers 100 miljoen won (ofwel zo’n 70.000 euro) te betalen elke keer dat ze een baby krijgen. Daarnaast zal het bedrijf ook nog eens in totaal 7 miljard won (5 miljoen euro) uitbetalen aan de werknemers die er sinds 2021 een of meerdere kindjes bij hebben. “Het voordeel is beschikbaar voor mannen en vrouwen”, aldus een woordvoerder van de Booyoung Group aan CNN. “En als de overheid bouwgrond ter beschikking stelt, zullen de werknemers met drie kinderen er ook voor kunnen kiezen om hun 210.000 euro ofwel in cash ofwel in de vorm van vastgoed te ontvangen.”

Het gaat hier om een opmerkelijke poging om het aantal geboortes in het land op te krikken. Zuid-Korea had in 2022 het laagste geboortecijfer (dat het gemiddelde aantal kinderen aangeeft dat een vrouw tijdens haar leven zal krijgen) ter wereld: 0,78. En verwacht wordt dat het cijfer tegen 2025 nog verder zal dalen tot 0,65, aldus Statistics Korea.

Het cijfer benadrukt nog maar eens de demografische tijdbom waarmee Zuid-Korea en tal van andere Oost-Aziatische landen mee worden geconfronteerd nu hun samenlevingen snel verouderen. Veel Europese landen hebben ook te maken met een vergrijzende bevolking, al wordt de impact van die verandering hier nog deels opgevangen door de immigratie.

Ook de Zuid-Koreaanse overheid en andere particuliere bedrijven bieden momenteel al financiële voordelen aan om mensen aan te moedigen om meer kinderen te krijgen, maar geen enkele is echter van de omvang van het voordeel bij de Booyoung Group.

Soortgelijke programma’s bestaan ook in China, waar de bevolking nu al twee jaar op rij aan het afnemen is. Vorig jaar zei het Chinese Trip.com, een van de grootste online reisbureaus ter wereld, nog dat werknemers die al minstens drie jaar bij het bedrijf werken, elk jaar een bonus van omgerekend 1.300 euro zullen ontvangen per pasgeboren kind. En dat nog tot het kind vijf jaar wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer