zedenfeiten

Leraar basisschool blijft zeker maand in de cel wegens verdenking van kindermisbruik

© getty

Een leraar van de basisschool De Springplank in Geraardsbergen is vrijdagavond door de politie opgepakt. De man wordt verdacht van zedenfeiten met meerdere kinderen van de school. Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt aan onze redactie dat de man aangehouden blijft.

Jan Lion, Kubra Mayda

Een 38-jarige leraar van een lagere school in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen is aangehouden door de onderzoeksrechter in een onderzoek rond zedenfeiten met minderjarigen en het aanmaken en verspreiden van beelden van kindermisbruik. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. Het werd op 31 januari door de federale gerechtelijke politie ingelicht over de feiten en vorderde onmiddellijk een onderzoeksrechter.

“Op vrijdag 2 februari vond een huiszoeking plaats in de woning van de verdachte”, zegt persmagistrate Annelies Verstraete. “De verdachte werd gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Hij verscheen vrijdagnamiddag voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde, die hem liet aanhouden.” Verstraete zegt dat de raadkamer heeft beslist dat de man aangehouden blijft.

Het gerechtelijk onderzoek is volop aan de gang en moet duidelijk maken hoeveel slachtoffers de man heeft gemaakt, op de school of daarbuiten. Volgens het parket zijn er aanwijzingen dat meerdere kinderen slachtoffer zijn geworden. De leraar is preventief geschorst.

Filip Santens, directeur van het Sint-Catharinacollege, de hoofdschool waaronder basisschool De Springplank valt, reageert aangeslagen. “Het gaat om feiten die helemaal niet kunnen”, klinkt het. “We zijn uiteraard geschrokken door wat er is gebeurd. Dergelijke feiten zijn voor ons onaanvaardbaar en gaan lijnrecht in tegen ons pedagogische project, waarbij de fysieke en morele integriteit van elke leerling van groot belang is.”

“We nemen deze beschuldigingen heel ernstig. Op dit moment is het nog onduidelijk wat er precies gebeurd is. De schoolkinderen zijn zich niet bewust van wat er zich allemaal afspeelt, ze stelden alleen vast dat die leraar plots niet meer op school was.”

Preventief geschorst

De directeur en zijn school verlenen hun volledige medewerking aan het onderzoek. “Ook wij willen weten hoe dit is kunnen gebeuren. De leraar werd preventief geschorst zolang het onderzoek loopt en zal niet meer op school aanwezig zijn.“

Dinsdagavond vindt een vergadering plaats voor alle ouders van de school. “Uit respect voor de privacy van de betrokkenen kunnen wij niet verder ingaan op details van de zaak”, aldus nog directeur Santens. “We roepen op tot discretie om het onderzoek niet te belemmeren.”