Karolina Shiino (centraal) werd op 22 januari verkozen tot Miss Japan 2024
Miss Nippon Association

Miss Japan - geboren in Oekraïne - geeft kroontje terug nadat affaire met getrouwde man uitlekt

De kersverse Miss Japan heeft haar eretitel opgegeven nadat bekend geraakte dat ze gelogen had over een affaire met een getrouwde man. Toen Karolina Shiino 2 weken geleden verkozen werd, was er ook al ophef ontstaan over haar Oekraïense afkomst.

2 weken geleden werd Karolina Shiino (26) gekroond tot Miss Japan. De verkiezing wakkerde een debat aan in het Aziatische land over wat het precies betekent om Japans te zijn. Hoewel het 26-jarige model al meer dan 20 jaar lang in Japan woont en ook genaturaliseerd is, ziet ze er volgens critici niet Japans genoeg uit. Shiino is namelijk geboren in Oekraïne en heeft eerder een Kaukasisch uiterlijk.

Shiino putte dan ook heel wat moed uit haar overwinning en zag het als een teken dat ze eindelijk grotendeels aanvaard werd door de Japanners. "Ik leef als een Japans persoon, maar er waren heel wat raciale barrières. Ik kende veel momenten waarop ik niet werd geaccepteerd", klonk het in vloeiend Japans. "Ik ben zo dankbaar dat ik vandaag wel als een Japans persoon ben geaccepteerd."

Gelogen over affaire

Twee weken na de verkiezing is het echter niet haar uiterlijk, maar haar relatie die tot een abrupt einde van haar korte periode als Miss Japan heeft geleid. Vorige week geraakte bekend dat Shiino een relatie had met een getrouwde man. Ze bevestigde die relatie, maar zei aanvankelijk dat ze niet wist dat de man een gezin had. Dat laatste bleek een leugen te zijn.

Shiino verontschuldigde zich voor die leugen. Ze zei dat ze in shock was en niet meteen de waarheid kon vertellen. Ze bood haar excuses aan aan de partner van de man en zijn familie, en aan "alle andere betrokken partijen, onder wie de mensen die haar altijd hebben gesteund en die ze nu verraden heeft".

In een bericht op Instagram schrijft ze dat ze de titel van Miss Japan heeft opgegeven en dat ze ontslag neemt bij het modellenbureau waarvoor ze werkt. De organisatie van de Missverkiezing laat weten dat het de aanbieding van Shiino aanvaardt en dat er geen nieuwe Miss zal verkozen worden.

De organisatie biedt op haar beurt verontschuldigingen aan "voor het veroorzaken van tumult".

Japanse cultuur gedomineerd door mannen

Tumult is er zeker, want hoewel de Japanse cultuur nog steeds wordt gedomineerd door mannen, en vrouwen er geacht worden om onberispelijk te zijn, wordt ook openlijk de vraag gesteld waarom Shiino zo streng wordt veroordeeld voor de affaire terwijl het de man is die een gezin heeft. 

De betrokken man, een influencer die door het leven gaat als "muscle doctor," gaf overigens al toe dat hij niet van plan was om te scheiden van zijn vrouw. Hij bood wel zijn excuses aan voor het "veroorzaken van problemen voor Shiino en anderen".

Meest gelezen