© Kristof Vadino

Natuurpunt misnoegd: “Landbouwlobby en politici spelen landbouw en natuur tegen elkaar uit”

De landbouwlobby en de daaraan verbonden politici richten het boerenprotest op de natuur. Ze spelen landbouw en natuur tegen elkaar uit, zo reageert Natuurpunt dinsdagmiddag. “Daarmee laten ze én de bevolking én de boeren stikken.”

mts
Bron: BELGA

CD&V heeft een paar voorstellen klaar om de woede van boeren te bekoelen. Een daarvan is dat landbouwgrond in handen moeten blijven van landbouwers. De partij wil niet meer dat er in ruimtelijke procedures nog landbouwgrond wordt omgezet naar een andere bestemming en wil ook niet dat de overheid en Natuurpunt nog landbouwgrond kopen.

“Wie de milieumaatregelen probeert af te zwakken en de pijlen op de natuur richt, leidt de aandacht af van de essentie: het falende landbouwbeleid waar vooral de boer de dupe van is”, reageert Jos Ramaekers van Natuurpunt dinsdagmiddag. “De natuur is niet de boosdoener.”

Volgens de organisatie slokt de natuur de landbouwgrond niet op: slechts 1,8 procent van het Vlaams agrarisch gebied valt onder een natuurbeheerplan, in herbevestigd agrarisch gebied slechts 0,2 procent. “Dat staat in contrast met de 12 procent die gebruikt wordt als paardenweide of de vele hectaren die door de lokale besturen worden omgezet naar woon- of industriezone”, benadrukt Ramaekers. 

Natuurpunt breidt de natuur vooral uit op gronden die voor landbouw minder geschikt zijn, zoals natte graslanden in beekvalleien, schrale heidegronden of oude bossen. “We proberen de versnipperde natuurgebieden te verbinden, zodat ze minder kwetsbaar zijn en kunnen fungeren als klimaatbuffer bij droogte en overstromingen”, aldus Ramaekers.

Hij herinnert eraan dat 25 jaar geleden in Vlaanderen werd afgesproken om te evolueren naar 750.000 hectare landbouwgebied, 150.000 hectare natuurgebied en 53.000 hectare bosgebied. Vandaag is er op kaart 783.251 hectare landbouwgebied. Op  de 33.251 hectare ontbrekende natuur is het volgens Natuurpunt nog wachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer