© Federale Politie

Amerikaans bedrijf voor 1 miljoen dollar opgelicht, verdachten opgepakt in Gent, Merelbeke en Maldegem

De federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen heeft verschillende verdachten opgepakt die een Amerikaans bedrijf voor 1 miljoen dollar hebben opgelicht. De politie kon hen oppakken bij huiszoekingen in Gent, Merelbeke en Maldegem. Via een vals e-mailadres slaagden de oplichters erin om het Amerikaans bedrijf om de tuin te leiden en geld te laten betalen. 

De oplichters gebruikten een mailadres dat heel goed leek op dat van een leverancier van het Amerikaans bedrijf. Via verschillende mails vroegen ze het bedrijf om rekeningen te betalen. Het Amerikaanse bedrijf betaalde op die manier bijna 1 miljoen dollar aan de oplichters.

De speurders konden achterhalen dat het geld terechtkwam bij een Belgisch bedrijf in Gent. Daarna werd het geld doorgesluisd naar andere bedrijven en personen in België en Bulgarije. Bij huiszoekingen in Gent, Merelbeke en Maldegem vond de politie 183.000 euro in plastic vacuümzakken, en 7.000 euro valse biljetten.

3 verdachten

Twee verdachten, onder wie de zaakvoerder van het Belgische bedrijf, werden opgepakt. Een derde verdachte zat al in de gevangenis en werd voor verhoor overgebracht naar de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen.

De verdachten hebben alle 3 de Bulgaarse nationaliteit en zijn 24, 30 en 42  jaar oud. De jongste zat met een enkelband een straf uit voor andere feiten. De oudste zat al in de gevangenis. De onderzoeksrechter heeft de verdachten van 24 en 30 vrijgelaten onder strenge voorwaarden. 

Waarschuwing

Ondertussen waarschuwt de politie om extra voorzichtig te zijn bij betalingen via mail. Het is niet alleen nodig om te controleren of het e-mailadres wel juist is. Criminelen slagen er namelijk ook steeds vaker in om e-mailadressen te kopiëren. Dan komt het erop aan om te checken of het rekeningnummer in de mail wel het juiste rekeningnummer van je klant of leverancier is. Zo vermijd je dat je geld overschrijft op een zogenaamd nieuw rekeningnummer dat de oplichters in hun mail meesturen. 

Meest gelezen