Tractoren blokkeren een snelweg nabij Aranjuez, ten zuiden van Madrid.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Nu ook boerenprotest in "moestuin van Europa": meerdere Spaanse snelwegen geblokkeerd

Ook in Spanje is het boerenprotest nu helemaal losgebroken. In verschillende regio's in het land blokkeren duizenden boeren met hun tractoren wegen en veroorzaken ze files. Ze protesteren tegen het Europese landbouwbeleid en klagen de onzekerheid in de sector aan.

De Unión de Uniones, de koepelorganisatie van regionale landbouwersbonden, had opgeroepen tot de actie. Maar ook via sociale media en berichtendiensten als WhatsApp spoorden boeren elkaar aan om mee te gaan betogen.

BEKIJK - Spaanse boeren blokkeren op verschillende plaatsen wegen:

Videospeler inladen...

De boeren eisen concrete oplossingen voor de problemen waarmee ze geconfronteerd worden. Unión de Uniones verwijst naar een te complex Europees beleid, te veeleisende normen, te lage inkomens en een oneerlijke concurrentie van producten die geïmporteerd worden van buiten de Europese Unie. 

Eerder was er al wat protest in Spanje, maar dat is nu uitgebreider, met langzaamaanacties die het verkeer belemmeren of verschillende wegen die volledig geblokkeerd worden. De komende dagen zouden nog meer acties volgen.

Langdurige droogte

Spanje, vaak de "moestuin van Europa" genoemd, is de grootste Europese exporteur van fruit en groenten. De Spaanse landbouwsector verkeert niettemin in moeilijkheden, vooral door langdurige periodes van droogte.

De Spaanse minister van Landbouw kondigde al steun aan ter waarde van 270 miljoen euro voor zo'n 140.000 landbouwers om problemen door de droogte en de oorlog in Oekraïne aan te pakken.

Protest in Mollerussa, in de regio Catalonië
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen