Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-president Donald Trump mag ook van rechter in beroep vervolgd worden in strafzaak over bestorming Capitool

De Amerikaanse oud-president Donald Trump mag vervolgd worden in de strafzaak over de presidentsverkiezingen van 2020 en de bestorming van het Capitool. Dat heeft het hof van beroep in Washington DC beslist. Of en wanneer het proces zal starten, is nog niet duidelijk, want Trump gaat zoals verwacht in beroep.

Het is al de tweede rechter die beslist dat Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de strafzaak tegen hem omtrent de verkiezingen en de bestorming van het Capitool. Trump ging tegen de eerste uitspraak in beroep, maar krijgt nu dus opnieuw ongelijk.

"Elke uitvoerende immuniteit die hem als president zou hebben beschermd, beschermt hem niet langer tegen deze vervolging", oordeelden de drie rechters van het hof van beroep in Washington unaniem.

Meteen naar Hooggerechtshof?

Toch geeft Trump de strijd niet op. Zijn woordvoerder kondigde meteen aan dat hij ook nu weer in beroep gaat, waardoor de zaak nu wellicht bij het Hooggerechtshof belandt. Al liet de woordvoerder ook de mogelijkheid van een tussenstation open (het kan blijkbaar eerst opnieuw voor een hof van beroep), waardoor de zaak nog meer vertraging zou oplopen. 

Speciaal aanklager Jack Smith had dat voorzien en eerder al aan het Hooggerechtshof gevraagd om zelf sneller te oordelen en zo geen tijd te verliezen, maar het Hooggerechtshof ging daar niet op in. De zaak moest eerst door een lagere rechtbank behandeld worden, wat nu dus is gebeurd.

Of en wanneer het proces tegen Trump zal kunnen starten, hangt dus af van het Hooggerechtshof (of eerst een ander hof) en de snelheid waarmee het de vraag over Trumps immuniteit zal behandelen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het proces op 4 maart van start zou gaan, een dag voor Super Tuesday. Dat is de dag waarop meer dan 15 staten voorverkiezingen houden. Maar die datum zal zeker niet gehaald worden. Smith hoopt dat de zaak wel nog voor de verkiezingen kan voorkomen. 

Deze strafzaak is een van de twee gerechtelijke procedures die geleid worden door speciaal aanklager Jack Smith. De zaak gaat over de poging van Trump om de presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden en zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De tweede zaak geleid door Smith gaat over het achterhouden van geheime documenten.

Daarnaast lopen nog een aantal andere zaken, zoals het fraudeproces tegen Trump en twee van zijn zonen in de staat New York.

Op het stembiljet?

Intussen is het ook wachten op een andere uitspraak van het Hooggerechtshof. Dat moet ook oordelen of Trump mag deelnemen aan de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen (en dus de verkiezingen zelf), na een uitspraak van het Hooggerechtshof van de staat Colorado.

Dat hof heeft hem van het stembiljet geschrapt wegens zijn rol bij de bestorming van het Capitool, op basis van een bepaling in de grondwet over rebellie. Ook in de staat Maine werd hij om dezelfde reden geschrapt.

Het is vooral die uitspraak van het Hooggerechtshof die kan bepalen of Trump opnieuw president kan worden. De uitspraak wordt sowieso nog voor Super Tuesday verwacht, ten laatste dus op 4 maart. Colorado en Maine zijn namelijk twee staten die op 5 maart voorverkiezingen houden. 

Beluister een gesprek met VS-correspondent Björn Soenens in "De wereld vandaag":

Meest gelezen