Familie van verdronken Hakim (53) wil alsnog naar assisen: “Hier is een intentie tot doden”

© FVV / IF

Gent -

De familie van Hakim Mutyaba (53) verzet zich tegen de beslissing van de raadkamer. Volgens de nabestaanden is de intentie tot doden wel degelijk bewezen en moet het dossier naar assisen.

Simon Dekaezemaker

Midden in de Gentse Feesten van 2022 werd het lichaam van de 53-jarige Hakim Mutyaba uit het water gehaald. De man werd op terugweg van de Feesten door een Nederlander aan de Lousbergskaai in het water geduwd. ‘Een uit de hand gelopen grap’, klonk het toen de daders nadien in Nederland opgespoord werden. Maar Hakim kon niet zwemmen en verdronk.

LEES OOK. 1,5 jaar nadat Hakim (53) verdronk na een nachtje Gentse Feesten: Nederlanders moeten voor strafrechter komen

De twee Nederlanders werden door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De 24-jarige voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, onopzettelijke doding en schuldig hulpverzuim. De 26-jarige enkel voor de laatste twee kwalificaties.

De familie van Hakim wou nochtans een herkwalificatie naar doodslag, en dus een assisenzaak. De ex-vrouw van Hakim tekent alvast beroep aan tegen de beslissing. “Je kan er niet zomaar van uitgaan dat iedereen kan zwemmen”, zegt advocaat Raan Colman die haar bijstaat. De kamer van inbeschuldigingstelling moet zich daardoor nogmaals buigen over de doorverwijzing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen