Tom Van Grieken kandidaat-burgemeester in Schoten

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober lijsttrekker voor zijn partij in zijn thuisgemeente Schoten. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt. Van Grieken noemt zichzelf ook expliciet kandidaat-burgemeester, al beseft hij naar eigen zeggen dat het niet evident wordt voor zijn partij om N-VA te kloppen als grootste partij.

Tom Van Grieken is momenteel al gemeenteraadslid in Schoten, waar de N-VA van huidig burgemeester Maarten De Veuster een coalitie vormt met Open VLD. Vlaams Belang is de tweede grootste partij.

"Eigenlijk heeft N-VA een absolute meerderheid en moeten ze dus naar niemand luisteren, waardoor je merkt dat er te weinig inspraak is in Schoten", zegt hij. "Verder zie je de verstedelijking en vervreemding opkomen, iets waar wij ons als Vlaams Belang tegen verzetten door bijvoorbeeld tegen hoogbouw te zijn. Schoten moet Schoten blijven, het mag niet worden opgeslokt door Antwerpen."

Schoten moet zowat de meest rechtse gemeente van Vlaanderen zijn.

Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

De grootste lijst krijgt na de verkiezingen automatisch twee weken lang het initiatiefrecht om een meerderheid te proberen vormen. Van Grieken hoopt dat hij die rol met Vlaams Belang mag vervullen van de Schotense kiezer.

"We doen het al goed, maar N-VA is nog een pak groter dus hen kloppen wordt niet makkelijk", weet hij. "Schoten moet zowat de meest rechtse gemeente van Vlaanderen zijn. Maar als ik de kans krijg om burgemeester te worden, zal ik dat mandaat ook opnemen en niet zoals Jan Jambon in Brasschaat me laten vervangen door een partijgenoot."

Vlaams Belang kijkt trouwens niet alleen naar N-VA als mogelijke coalitiepartner. "Op lokaal vlak bestaat het cordon rond Vlaams Belang eigenlijk sowieso niet, en wij van onze kant willen met iedereen praten", zegt Van Grieken.

Meest gelezen