Trump kan vervolgd worden voor verkiezingsfraude, oordeelt rechtbank

Donald Trump op 6 februari 2024. © AFP

De voormalige Amerikaanse president, en huidig presidentskandidaat, Donald Trump kan vervolgd worden voor pogingen om het resultaat van de verkiezingen van 2020 te beïnvloeden. Dat heeft het federale hof van beroep dinsdag geoordeeld. Daarmee ziet het ernaar uit dat Trump zich, in de aanloop naar de verkiezingen van november, voor de rechter zal moeten verantwoorden. Trump kondigt aan dat hij in beroep gaat, waardoor het Hooggerechtshof zich eerst zal moeten uitspreken.

De drie rechters van het federaal hof van beroep in Washington DC beslisten unaniem dat Trump niet onschendbaar is. “Voor het doel van deze strafzaak is oud-president Trump burger Trump geworden, met alle verweermiddelen waarover elke andere beklaagde beschikt”, oordelen de rechters. “Maar elke ‘uitvoerende immuniteit’ die hem als president zou hebben beschermd, beschermt hem niet langer tegen deze vervolging.”

Trump is de grote favoriet voor de Republikeinse nominatie. Mogelijk wordt hij de eerste kandidaat van een grote partij die terecht zal moeten staan voor criminele activiteiten terwijl hij campagne aan het voeren is.

De ex-president had eerder aangevoerd dat hij niet kon worden aangeklaagd omdat hij destijds als president immuun was voor vervolging, maar dat werd door een rechtbank van tafel geveegd. Het team van Trump ging in beroep tegen de beslissing. Eerder weigerde het Hooggerechtshof zich al uit te spreken, dus kwam de zaak terug bij dit federale hof van beroep. 

Speciaal aanklager Jack Smith onderzocht de bestorming van het Capitool en de rol van Trump in die bestorming, in een poging om na zijn nederlaag bij de verkiezingen van 2020 alsnog aan de macht te blijven.

Smith hoopt dat de zaak kan voorkomen voor de verkiezingen. Het is maar een van de vier strafrechtelijke aanklachten en verschillende civiele rechtzaken die tegen Trump lopen.

Partner Content