© AP

Partijgenoot voorspelt “absolute chaos” met Trump in het Witte Huis: “Dit wordt een vendetta-presidentschap”

“Chaos. Absolute chaos.” Dat is wat we krijgen als Donald Trump later dit jaar voor een tweede keer verkozen zou worden tot Amerikaans president. Chris Christie, voormalig gouverneur en tot voor kort ook presidentskandidaat, doet die weinig fraaie voorspelling in een interview met ABC news. Hij verwacht ook ernstige personeelsproblemen.

Guy Stevens

Tot goed een maand geleden hengelde Chris Christie samen met onder meer Ron DeSantis, Donald Trump en Nikki Haley naar de Republikeinse nominatie om het tijdens de presidentsverkiezingen later dit jaar op te nemen tegen huidig president Joe Biden. Zijn boodschap was toen al duidelijk: nooit meer Trump. Sinds hij zich terugtrok uit de race, is hij dat alleen maar luider beginnen verkondigen. Nu ook in een interview met ABC news.

LEES OOK. Donald Trump geniet geen presidentiële immuniteit en kan wel degelijk vervolgd worden, ex-president gaat in beroep 

Donald Trump.© REUTERS

Angst

Gevraagd naar wat hij verwacht als Trump verkozen wordt, antwoordt Christie daarin: “Chaos. Absolute chaos”. “Vergeet niet”, zo gaat hij verder, “in 2016 was Trump nog een beetje bang omdat hij niet verwacht had dat hij zou winnen. Hij was geïntimideerd door het presidentschap toen hij in het Witte Huis belandde. Dat zal nu niet het geval zijn.”

“Dit gaat een vendetta worden”, aldus Christie. “Een vendetta-presidentschap. Hij wil vergelding en zal volgens mij de middelen die de overheid heeft gebruiken om de mensen te straffen die in zijn ogen ontrouw geweest zijn aan hem of aan zijn aanpak.”

 LEES OOK. Republikeins presidentskandidate Nikki Haley vraagt bescherming van geheime dienst na toenemende bedreigingen: “Maar het zal me niet afschrikken”

(Geen) ervaring

Nog volgens Christie omringde Trump zich, vanwege die angst, nog met capabele mensen met veel ervaring toen hij in het Witte Huis introk. Hij noemt onder meer gewezen buitenlandminister Rex Tillerson, ex-defensieministers Mark Esper en Jim Mattis, justitieminister Bill Barr en voormalig stafchef John Kelly. “Of je nu akkoord gaat met hun beleid of niet, dat zijn we heel solide en ervaren mensen in de regering.”

Nu verwacht hij dat het helemaal anders zal zijn. “Ik kan me niet eens inbeelden wat voor regering hij nu zal samenstellen. Hij wil alleen jaknikkers die uitvoeren wat hij hen zegt. Dat wordt een heel groot personeelsprobleem, als je daar alleen mensen hebt die er niet thuishoren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER