Moeder van tiener die vier leerlingen doodschoot in Amerikaanse school veroordeeld

Een moeder uit de Amerikaanse deelstaat Michigan is veroordeeld voor onvrijwillige doodslag, nadat haar zoon in 2021 vier mensen doodde bij een schietpartij op de Oxford High School. Het is voor het eerst dat een ouder veroordeeld is voor een schietpartij op school door een kind.

De juryleden moesten - voor het eerst - oordelen of de daden van een moeder (wettelijk gezien) een oorzaak kunnen zijn voor de moorden die haar zoon pleegde. In dit geval ging het onder meer om de aankoop van een vuurwapen, en vervolgens het negeren van herhaalde vragen van de zoon voor mentale gezondheidszorg. 

Waar gaat dit over?

Tiener Ethan Crumbley werd in december al veroordeeld tot levenslang, zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. In 2021 schoot hij op 15-jarige leeftijd twee meisjes en twee jongens tussen de 14 en 17 jaar oud dood op zijn middelbare school. Hij verwondde 6 andere leerlingen en een leraar.

Beide ouders werden in 2021 al aangeklaagd voor doodslag en opgepakt. De komende weken buigt de rechtbank zich ook over het lot van vader James Crumbley. Er hangt hen een maximale gevangenisstraf van 15 jaar boven het hoofd.

BEKIJK - Jennifer Crumbley hoort de uitspraak aan met neergeslagen blik:

Videospeler inladen...

De moeder getuigde vorige week dat haar man het pistool een paar dagen voor de schietpartij als vervroegd kerstcadeau mee naar huis had genomen. Zij nam haar zoon de volgende dag mee naar een schietbaan.

"Als ouder bescherm je je kind je hele leven tegen gevaar. Je kunt je nooit voorstellen dat je hem moet tegenhouden iemand anders pijn te doen", zei ze.

Op de dag van de schietpartij werden de ouders naar de school geroepen, toen de leraren een "alarmerende" tekening van hun zoon ontdekten. Ze adviseerden om hem psychologische hulp te geven, maar Crumbley en haar man vertrokken zonder hem mee naar huis te nemen.

Basiszorgplicht

De aanklager zei over de moeder dat zij de trekker niet had overgehaald, maar dat ze wel verantwoordelijk is voor de doden. "Ze deden niets", zei die over de ouders. "Ze deden geen enkele van de tragisch kleine en makkelijke dingen die dit hadden kunnen vermijden."

"Mevrouw Crumbley faalde in haar basiszorgplicht", zei officier van justitie Karen McDonald op de laatste dag van de hoorzitting, met het argument dat haar acties de moorden hadden kunnen voorkomen.

"Ze had zijn rugzak kunnen doorzoeken of ze had haar zoon kunnen vragen waar het wapen was. Ze had de munitie kunnen opbergen of ze had het pistool kunnen blokkeren", zei ze.

Kunnen alle ouders verantwoordelijk zijn voor alles wat hun kinderen doen

Shannon Smith, advocaat van de verdediging

De advocaat van de verdediging haalde dan weer de "onvoorspelbare" aard van de tragedie aan. "Kunnen alle ouders verantwoordelijk zijn voor alles wat hun kinderen doen", zei ze. Ze sprak van een "zeer gevaarlijk precedent voor alle ouders en een van de eerste in zijn soort".

Ethan Crumbley werd in december al tot levenslang veroordeeld
Foto: AP

Meest gelezen