Archieffoto: er was vorige week al een overleg tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties.
Volledig scherm
Archieffoto: er was vorige week al een overleg tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties. © Photo News

Overleg met boeren snel afgelopen door onenigheid binnen Vlaamse regering: “Kunnen niet spreken met regering die niet op één lijn staat”

Het overleg tussen de Vlaamse regering en landbouworganisaties was dinsdagavond snel afgelopen. Dat meldt de Boerenbond in een persbericht. Wegens onenigheid binnen de Vlaamse regering over de bescherming van landbouwgebied, heeft Vlaams minister-president Jan Jambon enkele dagen tijd gevraagd om iedereen op één lijn te krijgen.

22 reacties

  • Werner Vanhoutte

    3 maanden geleden
    Breng landbouw onder bij Economische Zaken. Verminder de tussenschakels die de boer de koord rond de nek leggen. Installeer een departement voedselprijzen en kostenbeheer. Strenge controle op vzw's in de sector en de immo investeringen van groepen die beweren er enkel voor de boer te zijn. Controle op verkoop van gronden aan ontwikkelaars. Meer naar de boer uit de export. Gaat nu naar de overheid.!
  • Willy Masson

    3 maanden geleden
    Natuurpunt is een privé vzw verbonden aan groen. Direct of indirect steun geven door Europees geld ter beschikking te stellen is een inbreuk. De regionale landschappen zijn ook vzw's maar zij steunen alle actoren, gemeenten, burgers, ondernemers ,landbouwers met raad en daad betreft landschapsontwikkeling en hebben geen fanatieke ideologie zoals natuurpunt wat 100% een vehikel van groen is.
  • Jan Van de Velde

    3 maanden geleden
    In het voorontwerp van ca. 1959 van de wet ruimtelijke ordening van 1962 stond reeds een tekst op grond waarvan "geen vergunningen zouden verleend worden (tot bouwen) op percelen die geen toegang hadden tot een voldoende uitgeruste weg." De enige wegen die aan die vage interne norm voldeden, waren de verkeerswegen van de Staat. De financiële sector heeft meteen de landbouwgronden die aan die wegen lagen, massaal opgekocht, verkaveld en verkocht. Sindsdien zeuren de groenen over lintbebouwing.
  • Jan Van de Velde

    3 maanden geleden
    Ik was van 1960 tot na 2000 beroepshalve bezig met RO en Leefmilieu., o.m. met de voorbereiding en de toepassing van de gewestplannen. Er waren schandalige miskleunen bij de voorbereiding en de toepassing van de plannen. Er werd vooreerst blijkbaar begonnen van een wit blad en niet van de werkelijke toestand ter plaatse. De adviescomités bestonden uit plaatselijke potentaten. De beoordelingsbevoegdheid van de gemachtigde ambtenaar op grond van vage criteria is een bron van willekeur.
  • Jan Van de Velde

    3 maanden geleden
    De gewestplannen (1966-1977) waren de eerste dwingende plannen die het Belgische grondgebied verdeeld hebben in natuur-, landbouw-, woon- e.a gebieden. Voordien woonde iedereen "op het dorp". In 1968 werd de wet 'landpacht' ingevoerd omdat - sinds de aankondiging van de wet RO van 1962, de grondslag van die plannen - de grond onder het gat van de pachters werd weggekocht door private speculanten met veel geld; enkele gemeente had daarvoor zelf geld of grond..