NSC-leider Pieter Omtzigt.© AFP

Partij van Pieter Omtzigt staakt formatiegesprekken in Nederland

Het Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, stapt uit het overleg voor de vorming van een Nederlandse regering. Dat schrijft de partijleider in een e-mail aan de partijleden. De partij houdt de mogelijkheid open voor steun aan een minderheidskabinet of een ander soort kabinet met brede steun in de Tweede Kamer.

Bron: Belga, Telegraaf

Bronnen rond de partij zeggen tegen de NOS dat de terugtrekking voor een groot deel te maken heeft met financiële tegenvallers en dat de partij geen loze beloften aan de burger wil doen. Een NSC-woordvoerster stelt dat de partij al heel lang heeft gevraagd om een overzicht van de financiële tegenvallers per ministerie en dat dinsdag pas van informateur Ronald Plasterk heeft gekregen. In het overzicht zouden volgens de partij dusdanig grote dompers staan dat de partij het voorlopig niet ziet zitten om verder te praten.

“Er zijn een twintigtal brieven over de staat van de overheidsfinanciën naar de informateur gegaan. Die lagen al weken op het bureau. Daarin wordt duidelijk dat de financiële situatie veel ernstiger is dan gedacht”, aldus Omtzigt.

“Steun aan minderheidskabinet”

NSC zegt ook in de brief aan zijn leden “zeer geschrokken” te zijn van het overzicht. “NSC stelt vast dat we sinds vandaag met andere financiële verwachtingen voor de komende jaren zitten”, staat in de brief. “NSC wil onder geen enkel beding beloftes maken aan Nederlanders, waarvan zij van tevoren weet dat dit loze beloftes zijn die de komende kabinetsperiode niet waargemaakt kunnen worden. Bestaanszekerheid bouw je niet met luchtkastelen.” Elders in Den Haag wordt het beeld bestreden dat de financiële update van de ministeries er zorgwekkend slecht uit zou zien.

NSC stelt nog altijd “constructief, maar wel zorgvuldig” te willen meewerken aan de vorming van een nieuwe regering. Maar in een meerderheidskabinet stappen ziet de partij niet zetten. De partij denkt eerder aan “constructieve steun aan een minderheidskabinet of een breed extraparlementair kabinet”.

De centrumrechtse NSC, de liberale VVD en de BoerBurgerbeweging onderhandelen samen met de populistisch-rechtse PVV van verkiezingsoverwinnaar Geert Wilders over de vorming een rechts kabinet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER