Zorgt ziekte van Charles voor verzoening tussen prinsen Harry en William? In de UK hopen ze van wel

Kan uit slechte grond ook een mooie bloem bloeien? Over het Kanaal wordt druk gespeculeerd of de kankerdiagnose van King Charles kan leiden tot een verzoening tussen de van elkaar vervreemde prinsen William en Harry.

Tommy Huyghebaert

Zeker is dat prins Harry dinsdag na een elf uur lange vlucht op Heathrow landde – zonder vrouw Meghan en kroost –, en onmiddellijk zijn zieke vader ging bezoeken. Die had Harry persoonlijk ingelicht over zijn diagnose. Hoe de ontmoeting verliep tussen de vader en ‘de verloren zoon’ is niet duidelijk.

Voor zover publiek bekend, zag Harry zijn familie voor het laatst bij de kroning op 6 mei van vorig jaar. Na de ceremonie vertrok hij als een dief in de nacht. Volgens hem vooral om de vierde verjaardag van zoontje Archie te vieren, volgens royaltywatchers omdat het er bovenshands opzit tussen de broers na de herhaaldelijke beschuldigingen van Harry tegen zijn familie. Die beschuldigingen uitte Harry in een interview met Oprah, in zijn Netflix-documentaire en in zijn memoires Reserve. Hij sprak van racisme door twee hoge leden van de familie tegenover zijn ongeboren zoon en over dat zijn broer William hem fysiek mishandelde. De twee zouden daardoor volledig vervreemd zijn geraakt van elkaar.

LEES OOK. Hoe komt kankerdiagnose binnen bij een patiënt? “Geloof me, een koning is ook maar een mens”

“Als er een moment is voor verzoening, dan is dat nu”, schrijft royalty-expert Maureen Callahan in de Daily Mail. “Harry is een essentieel onderdeel van de familie, nu meer dan ooit.” Volgens Camilla Tominey van Daily Telegraph is het enige dat ze nog steeds gemeen hebben hun gedeelde liefde voor hun lieve ‘pa’. “Een toenadering tussen de prinsen zou de koning zeker op weg helpen naar herstel.”

Wens van Charles

Een koninklijke bron liet CNN echter optekenen dat Harry niet van plan was om zijn broer te zien. Bronnen dicht bij Harry vertelden ook aan The Mirror dat als de gelegenheid zich had voorgedaan om de Prins van Wales te zien, de hertog daar graag gebruik van had gemaakt.

Hoe dan ook leeft er bij veel royaltyfans hoop dat de twee ruziënde broers eindelijk naar de wanhopige vraag van hun vader luisteren. Na de begrafenis van hun grootvader, de hertog van Edinburgh, smeekte hij hen: “Alsjeblieft, jongens – maak mijn laatste jaren niet tot een ellende.”

LEES OOK. Prins William neemt publiekere rol op nu koning Charles kanker heeft: “Net nu hij gevraagd had om mínder taken op te nemen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER