Direct naar artikelinhoud
MensenkennisPodcast (49 min)

▶ ‘De 4-7-8-ademhaling heeft een ongelofelijk resultaat, zonder veel te doen’: hoe je een hele reeks klachten kan kwijtraken door beter naar je lichaam te luisteren

▶ ‘De 4-7-8-ademhaling heeft een ongelofelijk resultaat, zonder veel te doen’: hoe je een hele reeks klachten kan kwijtraken door beter naar je lichaam te luisteren
Beeld De Morgen, Play Media

Wie ben ik, wie is de ander en hoe verhouden wij ons tot elkaar? Voor het tweede seizoen van de podcastserie Mensenkennis duikt Fleur van Groningen opnieuw wekelijks in de menselijke psyche. In deze nieuwe aflevering: het lichaam spreekt.

Luister naar seizoen 2, aflevering 4: het lichaam spreekt

Video wordt geladen...

We leren de taal die ons lichaam spreekt beter te begrijpen. Want ons brein en ons zenuwstelsel slaan al onze ervaringen op, en ons lijf geeft vervolgens duidelijk aan wat we al dan niet nodig hebben. Toch negeren veel mensen die signalen. Of ze kunnen ze niet meer voelen, ten gevolge van (onbewust) trauma. Dat kan zich op den duur vertalen in fysieke klachten, chronische ziekte, burn-out en depressie. Het goede nieuws: als je leert om je zenuwstelsel tot rust te laten komen, kun je je van de kwalijke gevolgen van stress ontdoen.

Bestsellerauteur en journalist Fleur van Groningen gaat hierover in gesprek met dr. Luc Swinnen. Hij is arts en internationaal expert op het vlak van stress en burn-out. Hij publiceerde tien boeken, waaronder de bestseller Activeer je nervus vagus, dat ons meer inzicht geeft in de werking van ons zenuwstelsel en de gevolgen daarvan op ons fysieke en mentale welzijn. Recent kwam ook zijn opvolger uit, Versterk je nervus vagus, vol concrete oefeningen, zoals ademwerk.

Ook actrice Violet Braeckman schuift mee aan. We kennen haar onder meer van rollen in Over water, F*ck you very very much en haar hoofdrol in Assisen. In die laatste gaf ze gestalte aan een balletdanseres, een zeer fysieke rol waarvoor ze hard heeft getraind. Violet is bekend met ademwerk en de fysieke gevolgen van trauma en stress, maar ze weet intussen ook beter hoe ze zichzelf tot rust kan brengen. En ze leerde zichzelf te stoppen met pleasen.

Mensenkennis is een podcastserie over de menselijke psyche, een samenwerking tussen Fleur van Groningen, hoorstroom en De Morgen, gebaseerd op haar boek Voelen zonder filter.

Presentatie, redactie, eindredactie en muziek: Fleur van Groningen
Productie en montage: Laurens Bervoets & hoorstroom

Wilt u reageren? Mail dan naar podcasts@demorgen.be.

Meer info over Luc Swinnen op www.stressmanagement.be
Meer info over Violet Braeckman op www.anntourage.be
Meer over de gastvrouw: www.fleurvangroningen.be

Beluister de andere afleveringen

Video wordt geladen...