Tussen het puin van Gaza.

Hamas reageert "vrij positief" op voorstel over staakt-het-vuren en ruil met gijzelaars, maar stelt voorwaarden

De extremistische organisatie Hamas heeft "vrij positief" gereageerd op een voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van Israƫlische gijzelaars. Dat zegt de premier van Qatar waar bemiddeld is over een bestand tussen Israƫl en Hamas. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken stelt dat er nog veel werk op tafel ligt, maar dat een oplossing mogelijk is.

Aan het voorstel hebben IsraĆ«l, de VS, Qatar en Egypte gewerkt. De details ervan zijn nog niet helemaal vrijgegeven, maar eerder werd bericht dat het akkoord een staakt-het-vuren van zes weken inhoudt en de ruil van IsraĆ«lische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen.Ā Hamas heeft nu gereageerd op dat voorstel. IsraĆ«l neemt samen met de VS dat antwoord door.Ā  Ā Ā 

Amerikaans president Joe Biden vreest dat de voorwaarden die Hamas stelt er een "beetje over zijn". Minister Blinken, die in Tel Aviv is aangekomen, ontmoet straks de Israƫlische regering en premier Benjamin Netanyahu.

Het is de vijfde rondreis van Blinken in het Midden-Oosten.
AP Images

Hamas laat aan BBC weten dat ze eisen hebben gesteld over onder meer de wederopbouw van Gaza, de terugkeer van inwoners naar hun huizen en het transport van gewonden naar buitenlandse ziekenhuizen. Tussen de 50 en 61 procent van de gebouwen in de Gazastrook is vernield, dat bleek eind vorige week op basis van satellietbeelden.

Hamas kreeg het voorstel een week geleden, maar het duurde tot gisteren om een tegenvoorstel te doen. Het originele voorstel bevatte stukken die "onduidelijk en dubbelzinnig" waren, aldus de Palestijnse radicale groepering.

Families van gijzelaars blijven de druk opvoeren om de vrijlating van hun geliefden te bekomen.
AP Images

Vier maanden oorlog in cijfers:

  • Bij de aanval van Hamas op IsraĆ«l op 7 oktober werden 1.300 mensen gedood en werden ongeveer 250 mensen ontvoerd.
  • In november was er al een gevechtspauze waarbij 105 IsraĆ«lische en buitenlandse gijzelaars werden geruild voor 240 Palestijnse gevangenen.
  • Bij de gevechten in de Gazastrook zijn meer dan 27.500 mensen omgekomen.
  • IsraĆ«l bevestigde gisteren dat er 31 van de 136 (overgebleven) gijzelaars dood zijn.Ā 

Saoedi-Arabiƫ wil intussen geen diplomatieke betrekkingen meer met Israƫl aanknopen, tenzij er een onafhankelijke Palestijnse staat wordt erkend en het geweld in de Gazastrook stopt.

Houthi-rebellen vuren zes raketten af

Houthi-rebellen hebben opnieuw aanvallen uitgevoerd op de strategisch gelegen Rode Zee. De door Iran gesteunde militanten hebben zes raketten afgevuurd.

De raketten waren volgens Centcom,Ā het Amerikaanse militair commando in het Midden-Oosten, gericht op een Brits vrachtschip en op een bulkschip dat vaart onder de vlag van de Marshall Eilanden.

Een schip rapporteerde materiƫle schade. Er vielen geen gewonden. EƩn raket belandde in het water en een andere werd neergehaald door een Amerikaanse torpedojager.

Meest gelezen