Vanaf september 2018 kunnen 6-jarigen ook muziek en woordkunst-drama volgen

Vanaf 1 september 2018 zullen kinderen vanaf 6 jaar ook voor muziek en woordkunst-drama kunnen kiezen. Tot nog toe kunnen ze op die leeftijd enkel voor dans en beeldende kunst kiezen. Dat is één van de vernieuwingen in het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs (DKO) dat de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Vlaanderen telt verspreid over 268 gemeenten 169 academies waar in totaal 178.000 leerlingen les volgen in bijvoorbeeld beeldende kunst, dans en woordkunst.

Maar de regelgeving voor het deeltijds kunstonderwijs was aan een opfrisbeurt toe. Die ligt nu op tafel. Een van de nieuwigheden is dat vanaf het academiejaar 2018-2019 kinderen vanaf 6 jaar alle disciplines in het deeltijds kunstonderwijs kunnen volgen, dus ook muziek en woordkunst-drama. Tot nog toe kon dat pas vanaf 8 jaar en konden kinderen van 6 jaar enkel dans of beeldende kunst volgen.

Het zal ook mogelijk worden om nieuwe opleidingen aan te bieden. “Zo zou men bijvoorbeeld een opleiding regisseur, choreograaf of dj aan het aanbod kunnen toevoegen”, aldus minister Crevits.

Er komt ook ruimte voor trajecten op maat, zoals 4 uur les per week in plaats van 10 uur per week. Bijvoorbeeld iemand die naast zijn werk een opleiding keramiek wil volgen, zal niet langer verplicht zijn om 4 jaar lang 10 uur per week les te volgen. Het wordt ook mogelijk om de opleiding te spreiden over 10 jaar aan 4 lesuren per week.

Minister Crevits mikt met het nieuwe decreet ook op een betere samenwerking met het basis- en secundair onderwijs. Er zijn nu al projecten waarbij scholen en academies samenwerken. Bedoeling is die samenwerking te versterken en verbreden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen