Brusselaar Ward neemt stuur over van buschauffeur die beroerte krijgt en voorkomt groot busongeval

Ward Van Roy uit Brussel heeft een zwaar ongeval voorkomen op de E19-snelweg ter hoogte van Bergen. Hij zat in de FlixBus van Parijs naar Brussel toen de buschauffeur plots onwel werd. Ward nam het stuur over en kon de bus op de pechstrook tot stilstand brengen.

"Toen ik merkte dat er iets mis was, ben ik meteen rechtgesprongen en naar de buschauffeur gegaan", vertelt Ward. "Eerst dacht ik dat hij in slaap was gevallen, dus wou ik hem gaan wakker maken. Maar toen ik de chauffeur zag, wist ik dat er iets ernstig mis was. Hij keek met een starre blik voor zich uit en hij reageerde niet."

"De bus was op dat moment al tegen de vangrail gebotst en was aan het zwalpen richting de middenberm", herinnert Ward zich. "Ik heb dan maar het stuur overgenomen. Toen heb ik geprobeerd om de bus onder controle te krijgen om die naar de pechstrook te begeleiden."

Ik moest de chauffeur zijn benen van de pedalen duwen om te kunnen remmen

Ward Van Roy, passagier FlixBus

"Ik probeerde met mijn voet aan de pedalen te geraken, want de chauffeur zijn benen zaten nog op de pedalen. Die heb ik er kunnen afduwen en zo heb ik kunnen remmen. Het is me dan toch gelukt om de bus veilig op de pechstrook tot stilstand te brengen."

"De andere passagiers waren in shock", zegt Ward. "Ze waren aan het schreeuwen of ze zaten net helemaal verstijfd. Ik ben het natuurlijk ook niet gewend om een bus te besturen. Toen ik op de rem duwde, begon iedereen nog meer te schreeuwen. Ik remde nogal hard, blijkbaar", lacht Ward.

Een dokter die op de bus zat, verleende de eerste zorgen aan de chauffeur. "Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Ik heb later nog vernomen dat hij een beroerte heeft gehad, en dat hij geopereerd moest worden. We hopen allemaal dat hij kan herstellen", zegt Ward. Een andere chauffeur kwam ter plaatse en bracht de reizigers naar hun eindbestemming in Brussel.

Meest gelezen