Het ontwerp van de nieuwe schietstand
Klein-Brabant Shooting Club

Woelige infoavond in Ruisbroek over geplande kleiduifschietstand: "1.100 schoten per uur, dat is erger dan oorlogsgebied"

Het gemeenschapscentrum in Ruisbroek zat gisterenavond afgeladen vol voor een infoavond over de nieuwe geplande openlucht schietstand in de gemeente. Bestuursleden van de Klein-Brabant Shooting Club kwamen daar meer uitleg geven voor de omgevingsvergunning die de club indiende voor een nieuwe schietstand. De gemoederen tussen voor- en tegenstanders liepen soms hoog op. Opvallend: er waren een paar honderd sympathisanten van de schietclub aanwezig en maar een 50-tal buurtbewoners.

"Het geluidsniveau van de schietstand ligt onder dat van het geluid de A12." Dat was een van de boodschappen die gisteren te horen was na een uiteenzetting over een geluidsstudie over het project. Klein-Brabant Shooting Club heeft die studie besteld. In het nieuwe project zijn een aantal maatregelen genomen om geluidsoverlast te beperken. De schietrichting is veranderd en er komt een omwalling van 7 meter hoog rond de schietstand. De kleiduifschietclub heeft een tweede omgevingsvergunning aangevraagd, rechtstreeks bij de provincie deze keer.

Een eerdere vergunning werd door de gemeente Puurs-Sint-Amands geweigerd uit vrees voor (geluids)overlast. De schietclub ging in beroep en de procedure loopt nog. Volgens actiegroepen heeft de schietclub nu een kunstgreep gedaan. In de plannen hebben ze een te grote gastank van 12.000 liter voorzien, terwijl ze maar 5.000 liter nodig hebben voor de verwarming van hun clublokaal. Voor zo'n grote tank heb je een omgevingsvergunning klasse 1 nodig. En daarbij moet de gemeente enkel niet-bindend advies geven aan de provincie. Tegenstanders van de schietstand vrezen dat daardoor bezwaren niet goed genoeg gehoord zullen worden.

Paul Van Landeghem

1.100 schoten per uur

"Ik denk dat de avond sereen verlopen is. Buiten een aantal amokmakers. De buurtbewoners zijn geïnformeerd en ze hebben vragen kunnen stellen." Dat zegt Yannick Meys, de voorzitter van de schietclub over de infoavond. "We hebben met de massale opkomst laten zien dat de schietsport leeft. Er is geen ruimte meer in Vlaanderen om onze sport te beoefenen." Op dit moment is er maar één kleiduifschietclub in Vlaanderen, in Herentals. "Onze aanvraag is 100 procent conform aan het PRUP (provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan). Toch zijn we al drie jaar aan het vechten voor onze schietstand. Dat houdt geen steek." 

Paul Segers van actiegroep Leefmilieu Rupelstreek was niet te spreken over de infoavond. "De club heeft jagers opgeroepen om een uur op voorhand te komen. Daardoor stond er een lange rij en konden veel buurtbewoners niet binnen." Volgens Segers is dat ongezien. "De avond was er om buurtbewoners te informeren. De bevolking is gewoon gebrutaliseerd." Buurtbewoner Geert Naudts beaamt dat. Hij denkt ook dat niemand in Ruisbroek de schietstand wil. "De geluidsstudie vergelijkt de schoten met het geruis van de A12. Maar dat schieten is geen constant geluid. Dat is heel anders. Het geluid van meer dan 1.100 schoten per uur, dat is erger dan in oorlogsgebied."

Voor de nieuwe vergunning loopt er een openbaar onderzoek van 27 januari tot en met 25 februari. 

Klein-Brabant Shooting Club

Meest gelezen