Ga naar de inhoud

Met een opvallend tussendoortje op de piste: Lotte Kopecky begint aan een bijzonder vlezig (voor)jaar

 wo 7 februari 2024 10:39
Lotte Kopecky heeft het naar haar zin in de Emiraten.

Donderdag gaat het seizoen van Lotte Kopecky (28) van start. De wereldkampioene warmt zich op met een vierdaagse in de woestijn. Voor Kopecky is de UAE Tour het begin van een copieus voorjaar van een eveneens propvol 2024.

Dat Lotte Kopecky veel hooi op haar vork neemt, weet intussen vriend en vijand.

 

Kopecky liet deze winter het veld links liggen, maar sprong begin januari wel op haar pistefiets tijdens het EK in Apeldoorn.

 

Enkele uren na het laatste nummer zat Kopecky al opnieuw op het vliegtuig richting Spanje voor een laatste stage met haar team SD Worx-Protime.

 

Na een blitzbezoek aan ons land trok Kopecky richting de woestijn, waar ze donderdag de UAE Tour aanvat.

 

Kopecky laat het kopmanschap in de 3 sprintritten aan Lorena Wiebes, maar kan zaterdag misschien al even haar Tourmalet-benen opdiepen op Jebel Hafeet. 

 

"Onze samenwerking verloopt goed", vertelt Wiebes alvast over haar loods. "We hebben vorig jaar al veel samen gekoerst en na verloop van tijd heb je geen woorden meer nodig. Zelf kijk ik ook uit naar wat Lotte kan in de koninginnenrit."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Snelle switch naar de piste

De Omloop Het Nieuwsblad is de eerste echte voorjaarsafspraak van Kopecky. Ze won de Belgische openingskoers vorig seizoen.

 

Een weekje later zal Kopecky extra geprikkeld zijn op de Toscaanse witte grindwegen na het bewogen sprintje met ploeggenote Demi Vollering vorig jaar.

 

Of ze rugnummer 1 ook in Nokere Koerse draagt, is voorlopig nog een vraagteken.

 

Ook die koers heeft een extra laagje voor Kopecky: vorig jaar won ze in Nokere enkele dagen na het overlijden van haar broer. 

2024 staat voor Kopecky grotendeels in het teken van de piste en Parijs. Ze blijft ook dit voorjaar nog een beetje schipperen tussen de baan en de weg.

 

Midden maart ruilt Kopecky de Vlaamse bodem namelijk in voor Hongkong, waar ze deelneemt aan de Nations Cup.

 

De Belgische kopvrouw heeft in se geen olympisch puntengewin nodig, maar wil de manche niet laten liggen "om het pistegevoel te behouden".

 

Nochtans oogt het ovalen intermezzo vrij ongelegen op de kalender. Gent-Wevelgem volgt amper een weekje later.

 

"Wellicht is dat niet ideaal, maar ik zal de verplaatsing zo kort mogelijk houden", vertelde ze al tijdens het EK in Apeldoorn.

 

"Neen, ik zie niet in waarom die Nations Cup mijn klassieke seizoen hoeft te verstoren. Alles heeft te maken met de juiste mentaliteit."

Lotte Kopecky rijdt midden maart op de piste in Hongkong.

Wat met de Tour?

Kopecky vreest dus geen impact op de hoofdschotel met achtereenvolgens Gent-Wevelgem, eventueel Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, haar droomkoers.

 

"Jaar na jaar begin ik wedstrijd na wedstrijd af te vinken. Parijs-Roubaix zou ik wel heel graag op mijn palmares hebben", zegt ze over de kasseikoers.

 

Kopecky finisht er op de piste, maar haar voorjaar eindigt er niet. Na haar 2e plaats vorig jaar in Nederlands Limburg is het vuur voor de Amstel Gold Race aangewakkerd en Kopecky heeft ook nog een Luikse verlengkabel gevonden.

 

"Ik denk dat het wel een wedstrijd is die binnen mijn mogelijkheden moet liggen", zegt de wereldkampioen over La Doyenne.

 

"Ook de Tour van vorig jaar heeft meegespeeld in het vertrouwen in mijn klimcapaciteiten."

 

"Ik zeg niet dat ik Luik meteen zal winnen, maar het is wel een wedstrijd waar ik een rol van betekenis kan spelen."

Ik denk dat Luik-Bastenaken-Luik wel een wedstrijd is die binnen mijn mogelijkheden moet liggen.

Lotte Kopecky

Wat die Tour de France Femmes betreft: daar bestaat nog geen zekerheid over. De 7-daagse loopt van 12 augustus tot en met 18 augustus.

 

De opener van Rotterdam naar Den Haag volgt echter daags na het omnium op de Spelen, het hoofddoel van Kopecky in de Franse hoofdstad.

 

Kopecky heeft al voor zwaardere combinaties en verplaatsingen gestaan, maar zal vooral na een lijvig voorjaar moeten afwachten hoeveel brandstof er nog in de tank zit.

programma Lotte Kopecky
8-11 februari UAE Tour
24 februari Omloop Het Nieuwsblad
2 maart Strade Bianche
13 maart Nokere Koerse (?)
15-17 maart piste: Nations Cup Hongkong
24 maart Gent-Wevelgem
27 maart Dwars door Vlaanderen (?)
31 maart Ronde van Vlaanderen
6 april Parijs-Roubaix
14 april Amstel Gold Race
22 april Luik-Bastenaken-Luik
27 juli OS: tijdrit
4 augustus OS: wegrit
9 augustus OS: ploegkoers (?)
11 augustus OS: omnium
12-18 augustus Tour de France Femmes (?)
Gerelateerd: