© BELGA

WK hockey in Waver gaat door op watervelden, in plaats van droge velden

Het WK hockey van 2026, dat door de Belgische en Nederlandse federatie samen wordt georganiseerd in Waver en Amsterdam, zal gespeeld worden op watervelden in plaats van droge velden, zoals vooraf werd aangekondigd. Dat maakte de Belgische hockeyfederatie (KBHB) bekend in een persbericht. De organisatoren werden woensdag ingelicht door de Internationale Hockeyfederatie (FIH), dat de beslissing nam in zijn Uitvoerend Comité na tests vorige week tijdens het WK hockey 5s in Oman.

Bron: BELGA

Daar werden droge velden getest in een warm en droog klimaat. Een succes werd het niet. “Verschillende spelers blesseerden zich, zoals de Nederlander aanvoerder”, legde Serge Pilet, de CEO van de Belgische hockeybond uit. “De gezondheid van de atleten is essentieel. Er moest dus een beslissing genomen worden.”

Die beslissing om over te gaan naar watervelden heeft belangrijke gevolgen voor het stadionproject in Waver. De KBHB schakelde dan ook snel. “Zodra we op de hoogte werden gebracht, zijn de betrokken architecten en aannemers begonnen met de integratie van een irrigatiesysteem in het stadion van Waver”, zo klinkt het.

Het stadiondossier in Waver had de voorbije jaren heel wat voeten in aarde. Het oorspronkelijke budget bleek te krap door de inflatie en de schade na de overstromingen in de zomer van 2021. Maar de extra kost van het irrigatiesysteem kan er nog bij. “Daar maken we ons niet ongerust over”, aldus Pilet. “Er veranderen enkele zaken voor wat betreft de watervoorziening, zoals de grootte van de tanks. Maar dat legt geen grote druk op ons budget, vooral omdat het gespreid wordt over minimum 25 jaar. De hoeveelheden water die worden gebruikt zijn ook fors gedaald ten opzichte van vroeger.” De watervelden zouden een meerkost van 200.000 tot 250.000 euro betekenen.

De steun van de Waalse overheid blijft ongewijzigd, zo viel te horen in de entourage van Waals minister van Sportinfrastructuur Adrien Dolimont. In oktober vorig jaar kende de Waalse regering een aanvullende subsidie van 600.000 euro toe aan de organisatie. Die kwam bovenop de eerdere som van 4 miljoen euro die ter beschikking werd gesteld voor de renovatie van het Justin Peeters-stadion in Waver.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer