© rr

Skyline Zuid verandert drastisch

Nieuw Zuid, de gloednieuwe wijk in opbouw achter het Antwerpse Zuid, geeft meer en meer van haar geheimen prijs. Woontoren Scheldezicht is het nieuwste project dat in verkoop gaat. Volgend jaar starten de bouwwerken.

REBECCA VAN REMOORTERE

Waar dezer dagen nog vooral het kloppende geluid van de werken aan de kaaimuren klinkt, moet tegen 2028 een volledig nieuwe wijk staan. Minder lang wachten is het op een gloednieuwe woontoren die de zuidelijke skyline van Antwerpen op het Nieuw Zuid zal kleuren. Vlak aan de Schelde en achter het nieuwe Justitiepaleis komt tegen het voorjaar van 2020 een imposante woontoren van 24 verdiepingen hoog met 157 wooneenheden, met de toepasselijke naam Scheldezicht. Langs de flank van het gebouw komen vier bouwlagen voorbehouden voor kantoorruimten en een commerciële invulling.

© RR

Torenkamer met onbetaalbaar uitzicht

“Meer en meer mensen zien opnieuw de voordelen in van woontorens. Waar woontorens vaak het karakter hebben van anoniem te zijn, willen wij inzetten op het samenleven en de ontmoeting tussen de bewoners”, zegt Sam De Maeyer van de projectontwikkelaar van Nieuw Zuid, Triple Living. “We integreren ontmoetingsruimten in het gebouw die de bewoners bijvoorbeeld kunnen afhuren om er iets samen te organiseren. Verder komt er ook een collectieve fietsherstelruimte, een restaurant aan de voet van de toren en een ruime gemeenschappelijke daktuin. Nog aan de voet van het gebouw is ruimte voorzien voor grote tuinen en veel groen. Op het gelijkvloers komen ook nog een ruime lobby en enkele winkelruimtes. Zo moet de toren een soort verticale buurt op zich worden.”

Bovenaan de toren wordt een groene triplex torenkamer die een uitzicht biedt over Antwerpen en de Schelde het paradepaardje van Scheldezicht.

De woontoren is een ontwerp van het Scandinavische C.F. Møller en BRUT, twee toonaangevende architectenbureaus. Er werd vooral met materialen als hout, bakstenen, glas en beton gewerkt voor de structuur van het gebouw. Wat vaker terugkomt bij de woningen op het Nieuw Zuid en ook bij die van Scheldezicht, zijn de zogenaamde wintertuinen. Dat zijn terrassen die met een systeem van schuiframen ook dichtgemaakt kunnen worden en zo een extra terraskamer vormen.

© rr

Interesse in hoogbouw

Eerder ging woontoren Zuiderzicht, ook op het Nieuw Zuid, al in verkoop. “De wooneenheden daarvan raakte in een mum van tijd volledig verkocht. We merken dus duidelijk interesse voor hoogbouw.”

Het Nieuw Zuid is momenteel in volle opbouw. Onlangs nog werd met Kaai Nieuw Zuid het eerste gebouw opgeleverd. Ook Campus Nieuw Zuid, een studentenresidentie, is klaar om in september de eerste studenten te ontvangen. De werken aan Scheldezicht starten in het voorjaar van 2017. De prijs voor een woning start vanaf 225.000 euro.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER