Krokusvakantie

Waar kunt u volgende week nog gaan skiën?

In Italië ligt er sneeuw.© getty images

Wie al lang een skireis heeft geboekt in de krokusvakantie, wacht de weersvoorspellingen in de populaire skigebieden de jongste tijd wellicht met een bang hart af. Voor de Alpen is er nu toch goed nieuws, maar de toekomst van skibestemmingen blijft onzeker.

Heleen Debeuckelaere

“Het zag er even niet goed uit, maar vanaf dit weekend zullen de temperaturen dalen en zal er in de Alpen sneeuw vallen”, zegt Piet Demeyere van de reisoperator TUI. Op de valreep zal er dus toch geskied worden in de Alpenlanden. Maar wie een skivakantie boekte in de Pyreneeën, is er misschien aan voor de moeite. Een blik op de webcams van bestemmingen als Ax 3 Domaines, La Molina en Grand Tourmalet onthult veel bruine aarde rond de smalle witte pistes.

1. Wat is er aan de hand?

Zoals zo vaak zijn de stijgende temperaturen de grote boosdoener. Februari was tot nu toe heel zacht en regenachtig. Sommige skipistes laten de sneeuwkanonnen daarom het werk van de natuur overnemen. Maar als het overdag warm wordt of regent, veranderen de pistes al snel in een natte pap waarop het moeilijk skiën is. Daarom kun je je geluk beter hogerop zoeken. Boven 1.600 meter in Frankrijk en Zwitserland en boven 1.000 meter in Oostenrijk zal de sneeuw al een stuk harder en beter zijn.

Les Mosses, in het Zwitserse Ormont-Dessous, op 6 februari.© epa-efe

2. Is dat allemaal nog betaalbaar?

Steeds meer resorts in de Franse Alpen mikken op een rijker cliënteel door luxueuzere restaurants en hotels neer te poten. Dat moet wel, nu de gebieden waar sneeuw een zekerheid is steeds schaarser en daardoor duurder worden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Franse krant Le Monde. Goedkope vakantiekolonies moeten plaatsmaken voor sterrenhotels. Ook eigenaars van hotels in het middensegment kunnen maar moeilijk weerstaan aan de hoge biedingen van projectontwikkelaars.

Daar komt nog de inflatie bovenop. De prijs van een skivakantie is daardoor de voorbije twee jaar met 12 procent gestegen. Een tip voor wie toch niet aan de sneeuw kan weerstaan: neem een annulatieverzekering. Skiresorts zijn net zoals alle andere vakantiebestemmingen – sneeuw of geen sneeuw, betalen zul je doen. Als je wilt annuleren omdat er niet genoeg sneeuw ligt, komen die kosten bij jou terecht.

3. Wat brengt de toekomst?

De klimaatverandering zal de komende jaren alleen maar meer skivakanties dwarsbomen. Zelfs het Franse Rekenhof ziet geen beterschap en waarschuwt dat de Franse skibestemmingen de risico’s serieus onderschatten. Sneeuwkanonnen moeten heil brengen, maar die werken alleen als het koud genoeg is. Bovendien produceren die veel CO₂ en hebben ze een zware impact op het lokale waterpeil.

TUI ziet al dat reizigers zich aanpassen. Hogergelegen skigebieden hebben de voorkeur, omdat de kans op kwalitatieve sneeuw daar beter is. “Skivakanties zijn voorlopig niet afgeschreven,” zegt woordvoerder Demeyer, “maar we merken wel dat ze niet langer de belangrijkste reis van het jaar voor mensen zijn. Kortere skivakanties van slechts vier dagen worden steeds populairder.”