Christof C. en Jasin E.M. riskeren zeven jaar cel.© mia uydens, rr

Al 25 jaar aan de slag als overvaller: duo riskeert zeven jaar cel voor home invasion bij bejaarde dame

Deurne -

Twee veertigers die al ruim twintig jaar overvallen plegen, worden ervan verdacht een bejaarde vrouw thuis in Deurne beroofd te hebben. Het parket wil hen opnieuw jaren achter de tralies zien verdwijnen. De twee geven elkaar de schuld.

Sam Reyntjens

De feiten waarvan Christof C. (43) uit Lint en Jasin E.M. (45) uit Mortsel verdacht worden dateren van 9 juni vorig jaar. Een oudere dame werd toen thuis overvallen in haar woning op de Merksemsesteenweg in Deurne. De vrouw, tenger, slecht ter been en amper 1,50 meter groot, vertelde aan de politie dat er aangebeld was door mensen die zeiden dat ze voor een leverancier van diepvriesproducten werkten. “Ze wilde hen niet binnenlaten maar kreeg een duw, werd tegen de grond gewerkt en kreeg slagen”, vertelde de procureur. De mannen bonden haar vervolgens vast met een kabel van de radio en doorzochten de woning. Ze gingen ervandoor met 600 euro en de juwelen van de vrouw.

Al snel kwam Christof C. als verdachte in beeld, zijn auto werd gezien op camerabeelden van de buurt van de woning, op andere beelden waren de overvallers ook zelf te zien. “Een van hen vertoonde een fysieke gelijkenis met C.”, zei de procureur. C. ontkende eerst en zei dat hij in die buurt was om drugs te kopen. Uiteindelijk verklaarde hij dat hij wel bij de home invasion aanwezig was maar dat hij enkel gepraat had, het was Jasin E.M. die volgens hem het geweld gebruikte. “Er was geen plan, ik heb mevrouw niet aangeraakt en ik kon ook niet tussenkomen”, zei C.

E.M. op zijn beurt houdt vol dat hij met de overval niets te maken heeft. “Ik ben samen met C. in 2001 veroordeeld voor zo’n feiten, hij heeft me toen verklikt. Alsof ik opnieuw iets samen met hem zou doen.”

Home invasions sinds 1997

In 2001 werden de twee inderdaad samen veroordeeld. Een zevenkoppige bende onder leiding van E.M. had toen onder meer een pistool tegen het hoofd van een tweejarig kind gehouden bij een overval op een gezin in Mortsel. Ze gingen aan de haal met de BMW van de slachtoffers en gebruikten die voor een roof op een tankstation in Ekeren. De bende werd ook veroordeeld voor een homejacking bij een diamantair in Herenthout en overvallen in Lier, Mortsel en Merksem. E.M. kreeg toen 5,5 jaar cel, Christof C. drie jaar. E.M. was toen niet aan zijn proefstuk toe, als 18-jarige was hij in 1997 al veroordeeld voor een overval op een tankstation in Merksem.

Christof C. op zijn beurt duikt sinds zijn meerderjarigheid om de haverklap op in rechtbankverslagen, als 19-jarige was hij de leider van een jeugdbende die drugs dealde en diefstallen en inbraken pleegde. Zijn ‘grootste slag’ sloeg C. in 2011 bij de overval op een juwelier en zijn gezin in Herenthout. Samen met een kompaan knevelde hij de aanwezigen en roofde de kluis leeg, ze stalen voor 387.000 euro aan juwelen. Een buit die ze weliswaar voor amper een tiende van dat bedrag verkochten in de Antwerpse stationsbuurt. C. kreeg uiteindelijk negen jaar cel, ook omdat hij de minderjarige dochters van een tandarts in Duffel bedreigd had bij een woningoverval.

“Leven op de rails”

Het lange strafblad van de twee – dit was slechts een bloemlezing – was een belangrijke reden voor het parket om woensdag zware celstraffen te eisen. Het duo riskeert nu zeven jaar cel en een boete van 2.000 euro. E.M. blijft zeggen er niets mee te maken te hebben en vroeg de vrijspraak. C. minimaliseerde zijn rol en wees naar E.M. “Hij heeft heel wat schaamte, hij zou nooit zo’n feiten plegen ten aanzien van een zwak slachtoffer”, zei zijn advocate. “Hij was anderhalf jaar vrij en had zijn leven op de rails.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen