Jonas Roosens

"Mogelijk gevaar voor radicalisering": Knack-journalist gaat undercover bij vechtsportclub Dries Van Langenhove

Knack-journalist Brecht Castel ging undercover bij "Weerbaar", de vechtsportclub van Dries Van Langenhove in Opwijk. Hij ziet een link met Amerikaanse "active clubs", die in de superioriteit van het witte ras geloven.

"Kickboksen voor witte suprematie", dat is de titel boven een artikel dat magazine Knack brengt. Journalist Brecht Castel ging ervoor undercover bij "Weerbaar", de vechtsportclub die Dries Van Langenhove oprichtte in Opwijk. Hij volgde de club een half jaar en ging zelf twee keer langs tijdens een training.

"Aan de buitenkant ziet het eruit als een saaie grijze loods, maar aan de binnenkant is het een fitnesszaal met bokszakken en een ring", vertelt Castel in "De ochtend" op Radio 1. "Elke week wordt er getraind in verschillende zelfverdedigingssporten, zoals kickboks en jiujitsu."

Als je een radicale ideologie aan gevechtssport koppelt, kan dat potentieel gevaarlijk zijn

Knack-journalist Brecht Castel

"Dat is op zich natuurlijk niets negatiefs en kan een goede ontspanning zijn", zegt Castel. "Maar als je een radicale ideologie aan die gevechtssporten koppelt, kan dat potentieel gevaarlijk zijn."

Vijandbeeld

Castel zegt dat er een specifieke ideologie verbonden is aan "Weerbaar". "Al is het niet dat die ideeën daar versterkt worden of dat er daar plannen gemaakt worden om te gaan vechten."

"Het gaat vooral over de link die Van Langenhove maakt tussen een bepaald vijandbeeld en die zelfverdedigingsporten", verduidelijkt Castel. "Hij verspreidt bijvoorbeeld beelden van zwaar zinloos geweld, meestal met een gekleurde dader en een wit slachtoffer, waarbij hij dan naar "Weerbaar" verwijst."

"Van Langenhove propageert zo nog altijd bepaalde ideeën, maar het is op een subtielere manier dan met de memes die we kennen uit de "Pano"-reportage. Het discours blijft nog altijd hetzelfde, maar het wordt nu gekoppeld aan jezelf fysiek weerbaar maken." 

Schild & Vrienden

Dries Van Langenhove was de leider van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden. Hij en zes andere leden staan terecht, nadat uit een uitzending van "Pano" was gebleken dat de leden duizenden mogelijk racistische, seksistische en negationistische berichten uitwisselden. Het openbaar ministerie eist nu 2 jaar cel voor Van Langenhove, die "de leider en aanstoker van een racistisch en negationistisch systeem" genoemd wordt.

Hier kan je lezen waar het proces precies over gaat.

Gevaar voor radicalisering

Volgens Castel gaan veel leden van de club mee in die radicale ideologie. "Er lopen figuren rond die extreem zijn, mensen die in complottheorieën geloven en vaak dwepen met nazisymbolen of wapens. Ze hebben vaak ook dat sterke vijandbeeld over allochtonen en migranten."

Experten zeggen dat dat een mogelijk gevaar voor radicalisering inhoudt

Knack-journalist Brecht Castel

"Ik denk niet dat Van Langenhove een privémilitie aan het opstarten is, maar we moeten toch voorzichtig zijn", voegt Castel daaraan toe. "Experten zeggen namelijk dat dat een mogelijk gevaar voor radicalisering inhoudt."

"Wanneer je al heel hard in dat radicale denkkader zit en dan aan gevechtsport gaat doen, kan daar ook een handelingskader bijkomen", legt Castel uit. "Dat geweld wordt dan voor een deel genormaliseerd en gelegitimeerd, met het gevaar dat dat in de dagdagelijkse realiteit kan overslaan."

Castel denkt dan ook dat de veiligheidsdiensten van ons land zich hier bewust van zijn en ermee bezig zijn, al bevestigt OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, niet aan Knack of het leden van "Weerbaar" volgt.

"Active clubs"

Volgens Castel past "Weerbaar" binnen het circuit van "active clubs". "Dat concept is uitgevonden door de Amerikaan Robert Rundo, die gelooft in de superioriteit van het blanke ras. Van Langenhove zegt dat hij daar niet in gelooft, maar hij stuurt soms wel signalen uit die doen uitschijnen dat dat wel zo is."

Castel legt uit dat de gedecentraliseerde "active clubs" in 35 Amerikaanse staten actief zijn. "Het idee van Rundo is witte mannen weerbaar maken voor als er een rassenstrijd zou komen."

Van Langenhove zegt dat hij Rundo niet kent, maar dat durf ik zeer ernstig te betwijfelen

Knack-journalist Brecht Castel

"Die "active clubs" vinden ook in Europa meer en meer ingang. In Nederland zijn er ongeveer 5 clubs actief en in Vlaanderen past vooral "Weerbaar" in dat plaatje. Van Langenhove ontkent en zegt dat hij de oprichter niet kent, maar dat durf ik zeer ernstig te betwijfelen", zegt Castel.

Vlaams Belang

Castel werd ook toegevoegd aan een privégroep op de berichtenapp Telegram, waarin de trainingen van "Weerbaar" besproken werden. Daaruit bleek dat er ook lokale mandatarissen van Vlaams Belang in die groep zitten.

"Twee lokale leden van het bestuur van Vlaams Belang zijn zelfs medeoprichters van "Weerbaar" en zitten in de raad van bestuur", voegt Castel toe. Van Langenhove was zelf nooit lid van Vlaams Belang, maar was wel onafhankelijk Kamerlid voor de partij.

Vlaams Belang reageerde op het artikel in Knack en zegt zelf niets te maken te hebben met "Weerbaar". De partij stelt dat ze haar politiek discours niet via sportclubs verspreidt.

Van Langenhove reageerde zelf ook op het onderzoek van Castel met een filmpje, waarin hij de beweringen van Knack ontkent.

BELUISTER - Het volledige gesprek met Brecht Castel in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen