Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD)© BELGA

Peeters (Open VLD) houdt vast aan beloofde premie voor elektrische wagens: “We moeten een betrouwbare overheid zijn”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft woensdag in het Vlaams Parlement bevestigd dat ze vasthoudt aan de premie die de Vlaamse regering heeft beloofd voor de aankoop van een elektrische wagen. Als het voorziene budget van 20 miljoen euro onvoldoende zou zijn, “zullen we dat bijpassen”, aldus Peeters.

vea
Bron: Belga

De minister kreeg woensdag parlementaire vragen over de kwestie van Marino Keulen (Open VLD), Stijn Bex (Groen), Sofie Mertens (CD&V) en Bart Claes (Vlaams Belang). Coalitiepartner N-VA erkent dat de Vlaamse regering woord moet houden met de premie, maar wijst erop dat Peeters eventuele extra middelen in haar eigen beleidsdomein zal moeten vinden.

Om de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen en de aankoop van zero-emissiewagens te stimuleren, kondigde de Vlaamse regering vorig jaar een premie voor nieuwe of tweedehands elektrische wagens aan. In 2024 zou het gaan om een bedrag van 5.000 euro voor een nieuwe wagen die een maximale aankoopprijs heeft van 40.000 euro, en een van 3.000 euro voor een tweedehandswagen. De premie kan worden toegekend wanneer de elektrische wagen na 25 september besteld werd, op voorwaarde dat deze pas ingeschreven werd vanaf 1 januari 2024.

LEES OOK. Raad van State waarschuwt Vlaamse regering voor premies elektrische auto’s, en er is weinig manoeuvreerruimte voor minister Lydia Peeters

Maar een kritisch advies van de Raad van State plaatst stevige kanttekeningen bij de plannen. Het rechtscollege ziet problemen met het gelijkheids- en vertrouwensbeginsel door het beperkte budget en de mogelijke verlaging van de premie bij een te grote vraag.

“Verkiezingsstunt”

Oppositiepartijen Groen, Vlaams Belang, Vooruit en PVDA zien in het advies van de Raad van State een bevestiging van hun kritiek op de maatregel. Zo spreekt Stijn Bex (Groen) van een “verkiezingsstunt” en Bart Claes (Vlaams Belang) van een “ondoordachte verkiezingsbelofte”. CD&V-parlementslid Sofie Mertens vindt dan weer dat de minister snel een einde moet maken aan de “onzekerheid” over de premie.

Minister Peeters wil alvast doorzetten met de premie. “We moeten een betrouwbare overheid zijn. Ik hou vast aan de gemaakte belofte”, zo zei ze in het Vlaamse halfrond. Volgens haar bewijst de premie al haar nut omdat fabrikanten al hun prijzen laten zaken.

Daarnaast blijkt volgens de minister uit de cijfers van januari dat er maar 250 wagens zijn ingeschreven die in aanmerking zouden komen voor de premie. “Dat komt neer op 1 miljoen euro van de 20 miljoen euro”, aldus Peeters. Als de verkoop van elektrische wagens de komende wagens toch een “enorme boost” zou krijgen en als alsnog zou blijken dat het budget van 20 miljoen euro onvoldoende zou zijn, “dan zullen we dat dan bijpassen”.

LEES OOK. Premie voor elektrische wagens hangt aan zijden draadje, ondanks belofte van Vlaamse regering

Geen premies verlagen

De piste om de voorziene premie ‘en cours de route’ te verlagen bij veel aanvragen, is alvast van tafel. Iedereen die een premie aanvraagt en voldoet aan de voorwaarden, zal dus recht hebben op de volledige 5.000 (of 3.000) euro.

De minister trekt vrijdag met een voorstel – zelf spreekt ze over een “remediëringsvoorstel” – naar de ministerraad.

Coalitiepartner N-VA erkent dat de Vlaamse overheid woord moet houden. “Als je iets aankondigt, moet je die belofte ook kunnen nakomen”, zegt parlementslid Bert Maertens. Maar de N-VA’er voegt er wel fijntjes aan toe minister Peeters eventuele extra budgetten “binnen het eigen beleidsdomein” zal moeten vinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER