Van video bij Europol tot arrestatie van kleuterleider in ons land: hoe kwam het gerecht het kindermisbruik in Geraardsbergen op het spoor?

Bezorgd en geschokt: zo vallen de reacties in Geraardsbergen samen te vatten, nu een kleuterleider aangehouden werd op verdenking van kindermisbruik. Bij Europol gingen alle alarmbellen af toen ze een tijd geleden op een video stuitten van het misbruik. Maar welke weg legt zo'n onderzoek dan precies af? 

Van een video bij Europol...

Het verhaal begint eigenlijk in de Verenigde Staten, waar ze een tijdje geleden een video onder ogen kregen van kindermisbruik op een school. Het is gebruikelijk dat die informatie meteen uitgewisseld worden binnen politiediensten, in dit geval werd die video doorgestuurd naar Europol, de Europese politiedienst. 

Binnen Europol houdt een team van 30 mensen (het Analysis Project Twins-team) zich non-stop bezig met zulke beelden - foto's of video's - te analyseren. Hun missie? Slachtoffers identificeren en hen zo redden uit de klauwen van kindermisbruikers en die kindermisbruikers op hun beurt achter de tralies krijgen. 

We zien dat soort gruwelijkheden overal: thuis, op scholen, in crèches

Claire Georges - Europol

"We krijgen miljoenen entries binnen", zegt ze. Dat kan dan gaan over video bijvoorbeeld, maar ook over foto's. De eerste taak van het team? Kijken of materiaal al gekend is - want er circuleert veel "gerecycleerd" materiaal - of het gaat om nieuw materiaal. "Het grootste probleem is de enorme hoeveelheid die we binnenkrijgen. Het gaat om terabytes en terabytes. Iedereen heeft een telefoon, materiaal wordt heel vaak zelf geproduceerd. We zien dat soort gruwelijkheden overal: thuis, op scholen, in crèches."

Als het om nieuw materiaal gaat, wordt dat vervolgens minutieus geanalyseerd. "Waar is het geproduceerd? Wie is er te zien op de beelden?" Hoe kan Georges ons niet van naaldje tot draadje uit de doeken doen. "Om veiligheidsredenen, want de criminelen houden ons in de gaten. Ze delen zelfs tips op verschillende fora om identificatie moeilijker te maken."

Criminelen delen zelfs tips op fora om identificatie moeilijker te maken

Claire Georges - Europol

Maar ze kan ons wel een aantal basiszaken vertellen. Zo letten speurders in de beelden altijd op voorwerpen die er rondslingeren. Vaak heel alledaagse voorwerpen: denk aan shampooflessen, zakjes van de winkel of knuffels. Maar het zijn die alledaagse zaken waar een gruwelijke waarheid achter schuilgaat. Via de voorwerpen probeert het team van Europol te weten te komen waar de beelden opgenomen werden om zo slachtoffers en daders te identificeren. 

Géén maat voor niets, bewijzen successen in het verleden. Door een knuffel van Nijntje werd een Nederlandse kindermisbruiker enkele jaren geleden ontmaskerd. Uit een ander beeld konden dan weer twee slachtoffers geïdentificeerd worden door de voedselverpakkingen die te zien waren. 

Sinds 2017 loopt er een campagne waarbij Europol de hulp inroept van het grote publiek om voorwerpen die te zien zijn op beelden van kindermisbruik te identificeren. De meest recente voorwerpen - denk aan een T-shirt, een dromenvanger of een doos - staan op de website van Europol.  

Daarnaast checken ze de eventuele audiofiles van de beelden. Zeggen de daders iets? In welke taal? Is er achtergrondgeluid? Ook de technische details worden ontleed, om bijvoorbeeld het IP-adres bloot te leggen. 

Die analyse is ook in dit verhaal gebeurd. Op welke manier precies geeft Europol niet prijs, maar het spoor leidde naar ons land.

... tot de arrestatie van een kleuterleider in ons land

In het geval van Geraardsbergen belandde die informatie van Europol bij onze politiediensten, die op hun beurt het parket van Oost-Vlaanderen verwittigden. 

Er kon een verdachte geïdentificeerd worden: een kleuterleider van 38, die al zeven jaar op de school De Springplank werkte. Hij stond daar als zorgleerkracht bij kleuters tussen drie en vijf jaar oud. Hij zou de beelden van het kindermisbruik gemaakt hebben en online gezet hebben. Vorige week vrijdag werd zijn huis doorzocht. Onder meer zijn laptop en gsm werden in beslag genomen en uiteraard werd de man zelf ook opgepakt. 

"Hij heeft verklaringen afgelegd, die zitten in het dossier", zegt zijn advocaat Jeroen De Backer. Verder wil hij over de inhoud van het dossier niet te veel kwijt. "Hij heeft veel spijt en zal meewerken met het onderzoek." Gisteren werd de man aangehouden door de raadkamer, wat betekent dat hij normaal gezien nog minstens een maand in de cel zal zitten. 

Het onderzoek is verre van afgerond

Wat duidelijk is, is dat het onderzoek nog in de beginfase zit. De hoofdvraag die leeft bij veel ouders in Geraardsbergen: is er met mijn kind ook iets gebeurd? 

En net op die vraag kan het gerecht nog geen antwoord geven. Het onderzoek en de identificatie van eventuele slachtoffers loopt volop. Via onder meer de analyse van de laptop en gsm van de verdachte hopen ze daar uitsluitsel over te kunnen bieden. De verdachte leraar zal ook opnieuw verhoord worden en een gerechtsdeskundige zal hem de komende weken of maanden ook onderzoeken. 

Op dit moment wordt er door het gerecht nog geen cijfer geplakt op het aantal slachtoffers. Maar er wordt wel gevreesd dat dat aantal kan oplopen

Fatma Taspinar

"Ouders beseffen dat ze mogelijk nog lang moeten wachten op concrete antwoorden", vertelt onze justitiejournaliste Fatma Taspinar vanuit Geraardsbergen. "Op dit moment wordt er door het gerecht nog geen cijfer geplakt op het aantal slachtoffers, wat logisch is in deze fase. Maar er wordt wel gevreesd dat dat aantal kan oplopen. Zijn het er meerdere? zijn het er tientallen? Niemand durft zich uitspreken." 

Want de voorbije jaren werkte de man dan wel in deze scholengroep, daarvoor heeft hij ook op andere scholen gewerkt. "Natuurlijk vraagt men zich af of daar ook dingen gebeurd zijn."

BEKIJK - In Geraardsbergen is er veel ongerustheid, stelt onze justitiejournalist Fatma Taspinar ter plaatse vast:

Videospeler inladen...

"Ik kan er niet te veel over zeggen", klinkt het ook bij De Backer. "Maar het lijkt erop dat de feiten zich enkel op de huidige school afgespeeld hebben en dat het zeer recent gebeurd is. We spreken dan over enkele maanden. Dat heeft mijn cliënt zo verklaard."

We zullen nu moeten afwachten hoe het gerechtelijk onderzoek verder verloopt. Maar intussen is en blijft het voor de ouders in Geraardsbergen bang afwachten.

Meest gelezen