Direct naar artikelinhoud
OverzichtStreamingdiensten

Zo veel aanbod dat u niks meer bekijkt? De streamingdiensten gewikt en gewogen

Zo veel aanbod dat u niks meer bekijkt? De streamingdiensten gewikt en gewogen
Beeld dm

We zijn ondertussen een maand ver in het nieuwe jaar en dat betekent: de goede voornemens zijn alweer opgeborgen en we ploffen ’s avonds gewoon opnieuw met zijn allen in de zetel. Maar welke streamingdienst zet u dan het best op? Wij wikken en wegen het aanbod in Vlaanderen en geven onze kijktips.

NETFLIX

Momentum ★★★★☆

Toen het aantal Netflix-abonnees in de lente van 2022 voor het eerst terugliep, roken de concurrenten bloed. Ondertussen is het stof in de grote streamingoorlog gaan liggen en lijkt Netflix toch als winnaar uit het strijdperk te komen. Het abonneebestand is weer aan het groeien – mede dankzij het verbod om accounts te delen – en Netflix staat met gezonde winst internationaal veel sterker dan de rest.

Boy Swallows Universe.Beeld Courtesy of Netflix

Aanbod ★★★☆☆

Bij de recente Emmy’s waren er drie grote winnaars: Succession van HBO, The Bear van FX en Beef van Netflix, dat bekroond werd als beste miniserie. Daaruit blijkt al hoe het aanbod hier in elkaar zit. Netflix is geen bedrijf dat inzet op tv-series die lang meegaan, gestaag hun publiek opbouwen en seizoen na seizoen beter worden, maar gooit zoveel mogelijk tegen de muur in de veronderstelling dat er wel iets zal blijven kleven. De kans dat je zo de volgende Succession of The Sopranos maakt, is miniem, maar er valt altijd wel genoeg moois te bekijken om de niet al te veeleisende abonnee gelukkig te houden.

Prijs ★★½☆☆

Van 7,99 euro voor het basisabonnement tot 15,99 voor het premiumpakket. Je account delen mag niet meer, voor 3,99 euro kun je wel iemand aan je abonnement toevoegen. In enkele buurlanden is er al een formule met reclame die zowat de helft goedkoper uitvalt, bij ons nog niet.

Recente kijktips:

Boy Swallows Universe, Liebes Kind, Leave the World Behind, Blue Eye Samurai, American Nightmare

Masters of the Air.Beeld AppleTV+

APPLE TV+

Momentum ★★★★☆

Killers of the Flower Moon, de meestbesproken film van het najaar, en Masters of the Air, de langst verwachte serie van het voorjaar, zijn allebei producties van Apple TV+, dat voor de twee titels samen een half miljard dollar op tafel legde. Je zou dus denken dat 2024 het jaar van de doorbraak wordt voor de kleinste aller streamingdiensten, ware het niet dat we dat in 2023, 2022 en 2021 óók al dachten.

Aanbod ★★★☆☆

‘Apple TV+ heeft de beste series die niemand bekijkt’, schreef een Amerikaanse recensent. Dat klopt: reeksen als For All Mankind, Slow Horses , Shrinking en Silo zouden bejubeld en bekroond worden als ze op pakweg HBO zaten. Tegelijk lijkt Apple TV+ de lat de laatste tijd iets lager te hebben gelegd, waardoor je er steeds vaker titels tegenkomt die nét niet goed genoeg zijn om te blijven hangen. Voor een streamingdienst met zo’n beperkte productie is dat een probleem.

Prijs ★★☆☆☆

Vroeger behoorde Apple TV+ met 6,99 euro per maand tot de goedkopere diensten, nu kost een abonnement 9,99 euro per maand, wat in vergelijking met Netflix aan de dure kant is.

Recente kijktips:

Masters of the Air, Lessons in Chemistry, Criminal Record

Poker Face.Beeld Streamz

STREAMZ

Momentum ★★☆☆☆

De Vlaamse streamingdienst kan moeilijk op tegen de grote spelers. Dat HBO Max ergens in 2024 op de Vlaamse markt komt en een hoop exclusieve Amerikaanse series zullen verhuizen naar de bibliotheek van hun eigen productiehuis, maakt het er niet beter op. Daarnaast ondervindt Streamz ook concurrentie van de gratis apps van de Vlaamse zenders: VRT MAX, VTM Go en GoPlay, waarvan het aanbod voor een deel overlapt met dat van Streamz, worden alleen maar populairder.

Aanbod ★★★☆☆

Met de HBO-titels biedt Streamz het beste van de markt, maar als die wegvallen, is er nog steeds veel moois te bekijken. De deal met Paramount, die in december in voege trad, gaf de bibliotheek alvast een stevige injectie. Vlaamse reeksen als Chantal en – in mindere mate – Alter ego mogen er ook wezen, en Streamz zet volop in op Vlaamse comedy.

Prijs ★★★☆☆

Streamz is concurrentieel geprijsd, zoals dat heet. De prijzen gaan van 5,95 euro (Streamz Basic, met reclame) tot 8,95 euro per maand (Streamz Premium), als je tenminste een abonnement van een jaar neemt: maandelijks is het iets duurder. Voor 13,95 euro per maand heb je Premium+, met een extra – maar beperkt – filmaanbod.

Recente kijktips:

Poker Face, Deadwood, Twin Peaks, Tulsa King, 1923

Reservation DogsBeeld RV

DISNEY+

Momentum ★★☆☆☆

Enkele jaren geleden leek Disney+ de belangrijkste uitdager van Netflix te worden, maar ondertussen is het vuur bij Mickey en co. toch wat gedoofd. Disney+ kwam in 2023 vooral in het nieuws met berichten over besparingen en dalende abonneecijfers. De fusie met streamingdienst Hulu zou weer zuurstof moeten geven, al zullen we daar in Europa wellicht niet zoveel van merken: Hulu was alleen in de VS actief en veel van de titels uit de bibliotheek waren bij ons al beschikbaar.

Aanbod ★★½☆☆

Disney+ richtte zich van bij de start op gezinnen met jonge kinderen en op de fans van Star Wars en de Marvel-films. Maar Pixar biedt al lang niet meer de vanzelfsprekende kwaliteit van vroeger, en na de zoveelste matige spin-off treedt ook in de tweede groep stilaan een zekere moeheid in. De rest, verzameld onder het ‘Star’-label, is het sterkste onderdeel van Disney+, met The Bear en Fleishman Is in Trouble als uitschieters.

Prijs ★★☆☆☆

Disney+ hanteert geen verschillende formules: een abonnement kost 10,99 euro per maand of 110 euro voor een jaar. Een gemiddelde prijs, tenzij je helemaal geen boodschap hebt aan ‘Star Wars’ of Marvel.

Recente kijktips:

Reservation Dogs, Atlanta, A Murder at the End of the World

Gen V.Beeld Amazon Prime Video

PRIME VIDEO

Momentum ★½☆☆☆

Prime Video lijkt zich te hebben gespecialiseerd in drie soorten series: dure prestigeprojecten die de mist ingaan zoals The Rings of Power en Citadel, gedurfde reeksen waar niemand naar kijkt (Dead Ringers, I’m a Virgo), en middelmatige actiethrillers à la Reacher en The Terminal List. Het resultaat is een streamingdienst zonder een echt gezicht of een duidelijke doelgroep.

Aanbod ★★☆☆☆

De series zijn wisselvallig, het filmaanbod is verrassend goed: van alle streamingdiensten kun je bij Prime Video het vaakst recente bioscoopfilms gratis bekijken. Wie bereid is extra te betalen kan via de interface ook films on demand huren of kopen.

Prijs ★★★½☆

Prime Video blijft veruit de goedkoopste: een abonnement kost je 2,99 euro per maand. Als je meteen voor een jaar betaalt, kom je uit op 25 euro.

Recente kijktips:

Gen V, Harlan Coben’s Shelter

It’s a Sin.Beeld Channel 4

En verder

VRT MAX / VTM GO / GoPlay: Op de streamingplatformen van de Vlaamse zenders kun je programma’s gratis herbekijken of – in het geval van VRT MAX – een deel van het aanbod al enkele uren vóór de rest van Vlaanderen zien. Daarnaast zijn er ook web only-titels, vaak gelinkt aan reguliere programma’s, zoals het van Kamp Waes afgeleide Kamp Waes Classified. VTM Go heeft de betalende variant VTM Go+ (4,95 euro per maand), waar je de titels van VTM op voorhand en zonder reclame kunt bekijken, en waar ook enkele buitenlandse series exclusief te zien zijn.

MyLum: De streamingdienst van Lumière, bekend van de bioscopen, zet vooral in op de betere Europese series: misdaadreeksen uit Scandinavië en Oost-Europa, en titels als My Brilliant Friend en It’s a Sin. Je kunt sinds kort afzonderlijk betalen per reeks: vooral Power Play en The Night Logan Woke Up zijn hun geld waard.

Sooner / Mubi / Avila: Drie streamingdiensten voor de liefhebbers van arthousecinema. Bij Sooner vind je meer recente films, Mubi heeft een uitgebreid en wisselend aanbod van klassiekers, de non-profitorganisatie Avila brengt Belgische pareltjes van vroeger en nu.

© Humo